четверг, 22 ноября 2012 г.

Смородина чорна

На відміну від багатьох лікарських і плодових рослин, чорна смородина чисто європейський продукт. І швидше за все - російську. В Європі її почали культивувати в середні століття, спочатку у Франції, потім і в Німеччині, куди завезли її з Азії. До того ж це була червона смородина. У Франції на неї дивилися в перший час тільки як на лікарську рослину. У київських монастирях чорну смородину розводили ще в XI столітті. Росла смородина і в монастирських садах Новгорода, Пскова, Москви. Пересаджували її з лісу. Та й назва у неї чисто російське - від староруського слова «Смородов», що означає сильний запах. Так що не знали її смаку ні древні греки, ні римляни. Спробували перші колоністи переселити її до Північної Америки, але вона не прижилася там.Смородина чорна - це дорогоцінний скринька, доверху наповнений вітамінами А, ВВ, В, Р, РР, Д, Е, К, С; макро і мікроелементами: калій, кальцій, натрій, магній, мідь, залізо, фосфор, бор, кобальт, молібден, цинк, фтор.Адже це не просто перелік, а зашифровані ліки. Наприклад, велика кількість вітамінів С, К, Р роблять чорну смородину унікальною для лікування та профілактики атеросклерозу, особливо аорти. У цьому сухому переліку унікальна властивість чорної смородінистімуліровать кору надниркових залоз при порушенні їх функції Аддісоновой хворобою, а адже ці порушення нелегко налагодити навіть потужними гормональними засобами. Настій листя смородини при грамотному дозуванні виводить надлишок сечової і щавлевої кислоти, що робить результативним лікування подагри, ревматизму. Свіжі ягоди і настій листя знижують тиск, тонізують серцево-судинну систему, лікують хвороби нирок і сечового міхура. Смородина є одним з кращих засобів для лікування анемії, вона покращує кровотворення і кровообіг. Лікує гастрит зі зниженою кислотністю. Весь цей набір вітамінів і мікроелементів - один з кращих засобів при депресії. Листя у вигляді чаю п'ють при захворюваннях шкіри, діатезі, туберкульозі лімфатичних залоз.У лікарських цілях використовуються не тільки ягоди і листя, але і нирки - вони пригнічують розвиток бактерій і цвілевих грибків.Все на світі проклянеш, продираючись крізь урему лісової річки. Верболози, вільха, крушина переплелися між собою. Їх щільність, напевно, перевищує щільність населення будь-якого мурашника. Але ось весь подряпаний, завіяну, виходиш на більш-менш вільний п'ятачок, а там під чорною вільхою тягнуться до світла декілька кущів чорної смородини. Пожуешь жменю ягід, потрешь в пальцях запашний листок, вдихаючи ні з чим не порівнянний його запах, і відчуваєш, як прибувають сили. Лікувальні переваги я знаходжу в дикій лісовій смородині. Тому беру її в лісі. А придасться вона при багатьох випадках.ПОРУШЕННЯ РИТМУ СЕРЦЯ. Пити по третині склянки соку з ягід 3 рази на день. Через пару тижнів ритм відновлюється.Охриплість голосу. Сам здавна страждаю цим. Сік підсолоджують цукром - 2 чайні ложки на півсклянки. Приймаю по 2 столові ложки 3 рази на день. Добре допомагає і при кашлі.Ревматизмі, подагрі. Дає результати такий настій: 10 12 штук листя залити 0,5 л окропу, настояти до охолодження. Пити по півсклянки 4 6 разів на день.Гастрит зі зниженою кислотністю. Пити по третині склянки соку 5 разів на день за 20 25 хвилин до їжі. Володіє і послаблюючу дію.Аддісоновой хвороби, СТИМУЛЯЦІЯ КОРИ НАД-ПОЧЕЧНІКОВ. Подрібнити тонкі стебла і листя. 2 столові ложки на 2 склянки окропу, настояти до охолодження. Пити по третині склянки 5 6 разів на день через 30 40 хвилин після їжі.ЗАТРИМКА СЕЧІ (навіть якщо це пов'язано з простатитом), набряки ниркового походження, камені в сечовому міхурі. Відрахувати 20 штук ягід (свіжих або сушених), залити 23 склянки окропу, краще в термосі, настояти 8 годин. Приймати в теплому вигляді по 1 столовій ложці 5 6 раз в день незалежно від їжі.Туберкульоз лімфатичних вузлів. 3 столові ложки подрібненого листя залити 0,5 л окропу. Настояти 2 години, процідити. Приймати по третині або половині стакана 4 рази на день. Лікування тривале.
***
При всій очевидній корисності смородина не всіма хворими переноситься легко й однаково. Приміром, рекомендують її при захворюванні печінки, а от при гепатиті свіжі ягоди і сік вживати не можна.Протипоказана смородина при гіперацидному гастритах, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки з високою кислотністю шлункового соку.Не рекомендують смородину при підвищеної згортання крові, тромбофлебіті (із за вітаміну К і фенольних сполук). Є вказівки на те, що лікувальне застосування смородини протипоказано при вагітності.

Синьоголовник плосколистий - чортополох

У побуті його іноді називають чортополохом - мабуть, з за колючості стебла, листя, кулястого квітки в колючим обгортці, часто плутаючи з синеголовником польовим. В принципі, незважаючи на деякі чисто ботанічні відмінності, їх застосовують у лікувальних настоях і відварах практично від одних і тих же хвороб (не плутати з татарником колючим або одним з Бодяка).Синеголовник застосовується тільки в народній медицині. Настій трави здавна використовується при хворобах печінки, епілепсії, при водянці, шлункової і сердечного болю, при безсонні, частіше як ефективний засіб від кашлю; особливо рекомендується дітям.Травники не дуже люблять возитися з колючими рослинами. І я звертаюся до синеголовник тільки по нужді. Без нього мені важко було б лікувати епілепсію, хорею, гіперкінези, деякі нервові захворювання. Поки подрібнити траву, весь ісколешься.
Застосування синеголовник знаходить різне. Мені, наприклад, він для певних цілей потрібно. Інший травник, дивись, збирає його спеціально для легеневих хвороб. Чай з трави, наприклад, дуже ефективний при сильному кашлі, особливо кашлюку, добре проявляє себе при бронхіті. Хто то інший знаходить у ньому свої, роками відпрацьовані способи лікування зовсім несподіваних для цієї рослини хвороб.ПСОРІАЗ. Взяти 25 г коріння на 0,5 л води, довести до кипіння і слабенько кип'ятити 10 хвилин, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 100 мл 4 рази на день. Лікування краще починати в період ремісії.ВИРАЗКОВА ХВОРОБА ШЛУНКА. 2 столові ложки подрібненої трави на 400 мл води, кип'ятити на слабкому вогні 3 4 хвилини, настояти 2 години. Приймати по півсклянки 3 4 рази на день до їжі. Останній прийом відвару за 2 3 години до сну, особливо тим хворим, у яких відзначається безсоння.ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ. Сік всього рослини (коріння і трави) приймати по 1 столовій ложці в половині склянки води з додаванням невеликої кількості меду 3 рази на день.КАШЕЛЬ, коклюш. 2 чайні ложки трави залити 2 склянками окропу, настояти в теплі 2 години, процідити. Приймати по півсклянки 4 рази на день.Почечно кам'яною хвороби. 1 столову ложку подрібненої трави на склянку води, довести до кипіння і тихенько кип'ятити ще 4 5 хвилин в закритому посуді, настоювати 1 годину, процідити. Долити кип'яченої води до попереднього об'єму. Приймати по півсклянки 3 4 рази на день.
***
Синеголовник здатний підвищити тиск, тому при гіпертонії їм краще не користуватися. Жінки повинні припинити лікування синеголовником за 2 3 дні до початку менструації, так як він різко посилює цей процес, і продовжити лікування теж 2 3 дні потому. Слід пам'ятати, що синеголовник протипоказаний при вагітності.

Буряк

У Талмуді говориться: «У Вавилоні немає прокажених і страждаючих гнійними виділеннями тому, що там їдять буряк, п'ють мед і омиваються водами Євфрату». Стародавні народи цінували буряк не стільки як їжу, скільки як ліки.Першими навчилися розводити буряк в якості коренеплоду перси, слідом за ними - турки і древні римляни. Цікаво, що в давнину перси, турки і римляни вважали буряк символом сварок. У ті часи в Європі їли «вершки», а в Азії «корінці». Слід зазначити, що листя буряка, що вживаються в салатах, були не менш цінні, ніж коренеплоди, так як в них міститься дуже багато каротину - провітаміну А, а також фолієвої кислоти.Взагалі, надзвичайно багатий хімічний склад буряка. Має сенс детальніше зупинитися на ньому, і тоді багато що стане зрозумілим. У коренеплодах містяться цукру - глюкоза, фруктоза і сахароза (до 25%). Органічні кислоти - лимонна, щавлева, яблучна. Різні білки. Вітаміни BB, В, С, Р, РР, каротиноїди, пантотенова, фолієва кислоти, пектин, пігменти, в значній кількості солі заліза, марганцю, калію, кобальту, магнію, йоду. А також клітковина, амінокислоти (лізин, валін, аргінін, гістидин та ін)Про такому складі, звісно, ​​не могли знати Гіппократ, Гален, Діоскорид, Парацельс та інші великі лікарі стародавності, але вони вважали буряк прекрасним засобом від недокрів'я, лихоманки, хвороб травних органів і лімфатичних судин.Встановлено, що клітковина, яблучна, лимонна та інші біогенні кислоти, що містяться в буряку, посилюють перистальтику кишечника і необхідні при хронічних закрепах, порушеннях травлення і хворобах печінки - треба щодня вживати натщесерце по 100 150 г вареного буряка.Крім вітамінів, в буряці виявлені такі мікроелементи: кобальт, рубідій, цезій, мідь, цинк, залізо, хлор, калій, фосфор, сірка, магній. Багато з них регулюють процеси кровотворення, і люди, що регулярно вживають буряк, майже не страждають недокрів'ям.А що стосується дітей, літніх людей або тих, хто зазнав важкий стрес, то від систематичного вживання буряка нервова система стає більш спокійною, тут позначається вміст магнію в буряці. І найкраще пити по півсклянки бурякового соку з 1 чайною ложкою меду 3 4 рази на день протягом 10 днів.Натерта буряк, прикладена до виразок і пухлин, сприяє їх зціленню. Дивовижний ефект дає вплив червоного буряка на клітини ракових пухлин. Через 2 4 тижні лікування наставали ознаки поліпшення загального стану, зниження температури, надбавка у вазі, поліпшення складу крові. Наукові дослідження показали, що на ракові клітини впливають актоціани - фарбувальні сполуки з групи рослинних фенолів. Актоціани чорниці, чорної смородини, чорної бузини, червоного вина, звіробою здатні також зупиняти розвиток ракових клітин. Але червоний буряк, як з'ясувалося з експериментів, діє у вісім разів ефективніше. До речі, виділені в чистому вигляді актоціани, цілющим властивістю не володіють. Не володіють ними (або малоефективні) варений буряк, прокип'ячений буряковий сік.Про цілющі властивості червоного буряка, мабуть, найкраще розкажуть рецепти. Тільки треба пам'ятати, що в буряку не повинно бути рожевих прожилків. І предпочтительней буває буряк густо насиченого кольору, майже темно бура.Фіброміоми, фіброаденоми, МАСТОПАТІЯ. Сирий буряк необхідно витримати 2 4:00 в проточній воді. Потім натерти на дрібній терці разом з шкіркою. Віджати. Макуха накласти на груди або на низ живота і залишити на ніч у вигляді компресу. Вранці массуснять і покласти в холодне місце (можна використовувати ще двічі). Груди і шкіру живота помити. На наступну ніч процедуру повторити. Третя ніч - перерва, четверта і п'ята - лікування. Шоста ніч - перерва. Курс лікування - 20 лікувальних ночей. Місяць півтора - перерва. І повторити лікування.ГІПЕРТОНІЯ. Сік червоного буряка змішати навпіл з медом і пити по столовій ложці 7 разів на день. Перед тим, як пити, радять дохнути на зілля, а потім зробити рух рукою, як би в кулю укладаючи ложку з питвом.Туберкульоз лімфатичних вузлів. Сік з медом приймати вранці натщесерце - півсклянки соку з чайною ложкою меду.ГЕПАТИТ. Пити сік сирого буряка, розвівши третину склянки соку навпіл з водою. Пити 2 рази на день після їди.КЛІМАКС. Сік змішати навпіл з медом. Приймати по 1/3 склянки 2 3 рази на день. Знімає припливи і дратівливість.Невралгія трійчастого нерва. Капнути в вухо 2 3 краплі бурякового соку. А натертий буряк, загорнути в марлю, засунути у вухо, але щоб не текло.
***
Найбільше гаряче рекомендується фітотерапевтами буряковий сік, але тільки зараз іноді стали попереджати, що відразу після приготування пити його не можна - треба вистояти не менше двох годин, краще 4:00.Мені часто доводилося чути від хворих, що буряковий сік чому те не йде їм, викликає нудоту,
блювоту, погіршення загального стану, а через два три тижні і зовсім настає повна непереносимість. Дійсно, після прийому свіжовіджатий соку буряка відбувається сильний спазм судин. Справа в тому, що відразу після приготування рока в ньому містяться шкідливі летючі фракції, що отруюють організм. Якщо випити повний стакан (онкологічним хворим радять пити не менше трьох склянок на добу), то можна очікувати не тільки огиду і нудоту, але й раптову слабкість, падіння пульсу і артеріального тиску - аж до коматозного стану.Лише після вистоювання сік перетворюється в цінне ліки і добре переноситься організмом. Не можна поєднувати його з дріжджовими продуктами, квасом, газованими напоями, з якими кислими соками. Ідеально сумісний з ним свіжоприготований морквяний сік (його довго тримати не можна). Сік буряка, злегка підігрітий, найкраще пити на голодний шлунок за 10 15 хвилин до їжі, а при слабкому шлунку змішати з вівсяними пластівцями.Буряк ускладнює засвоєння організмом кальцію і може становити небезпеку при остеопорозах. Слід врахувати і те, що не можна вживати напівсиру і варений буряк при гастриті з підвищеною кислотністю, а також при цукровому діабеті, проносах, при лужній сечі з утворенням каменів в нирках. Не можна займатися лікуванням буряком при сечокам'яній хворобі (насамперед при оксалурія) та інших порушеннях обміну речовин.

Горобина (рус. рябина)

Не знайти людину, яка не милувався б нею і не знав про її корисні властивості.У Центральній Росії горобину використовували у весільних обрядах: листя стелили в взуття нареченим, а плоди ховали в. кишенях їхнього одягу - для захисту від чаклунів і відьом, а пізніше, вже в наші часи - від пристріту і псування. У середні століття на Русі хворих клали під горобину, вірячи, що «дух горобиновий відганяє хвороби». Фітонциди рослини, мабуть, грали якусь роль. У народній медицині використовують плоди, квіти, листя, іноді кору.Горобина жене жовч, перешкоджає утворенню каменів у нирках і сечових шляхах завдяки сечогінній дії, зміцнює капіляри, постачає організм вітамінами і багатим набором мікроелементів, знижує кров'яний тиск, підвищує згортання крові, знижує вміст жиру в печінці і холестерину в крові. Містяться в ягодах горобини речовини підвищують стійкість організму до кисневого голодування. При угарі потерпілому дають жувати ягоди горобини. Застосовується горобина також при хронічному запорі, викликаному захворюванням жовчних шляхів. Послаблюючу дію проявляється в перші три години після прийому. Настій і відвар плодів горобини корисний при злоякісних новоутвореннях різної локалізації.У другій половині червня, в ту пору, коли зоря з зорею сходиться, саме час збирати квіти горобини. Знахарі в ці «горобинові» світанки збирають білий запашний колір і знають: він самий самий лікувальний і допоможе від усіх недуг. А якщо відрахувати від середини літа (на це вкаже перша почервоніла горобина) дев'яносто днів і нарвати ягід - вони будуть володіти самим сильним лікувальним ефектом. Зробіть всі ці заготовки на зиму - не пошкодуєте.Кору горобини, зібрану під час сокоруху, я включав в комплекс лікування розсіяного склерозу. До речі, це відмінний засіб і при звичайному склерозі.СКЛЕРОЗ. Найкраще подрібнити кору до стану порошку. Взяти 5 столових ложок, залити 0,5 л сирої води і варити з початку закипання 2:00 на самому слабкому вогні - щоб ледь кипіло. Після охолодження процідити. Приймати по 25 30 мл (маленька коньячна чарка) 3 рази на день за півгодини до їжі. Курс - півтора два місяці.Кардіосклероз. Виконати все те ж саме, тільки кип'ятити 30 хвилин. І приймати по 1 2 столові ложки 3 рази на день.ГЕМОРОЙ. Це осіннє лікування, коли дозріють ягоди. Віджимати сік і приймати по півсклянки 3 рази на день, запиваючи холодною водою (гіркоту соку можна підсолодити медом або цукром). Розкривається навіть закритий геморой і настає полегшення.Зниженою кислотністю. Теж осіннє лікування: у вересні жовтні приймати по 1 чайній ложці соку з ягід 3 рази на день за 20 30 хвилин до їжі.ЗІР. Скористатися періодом, поки можна віджимати сік і приймати від 1 до 3 столових ложок 3 рази на день до їжі, а пізно восени або взимку пити відвар плодів: 1 столову ложку ягід заварити склянкою окропу, настояти 4 години. Пити по півсклянки 2 3 рази на день. До речі, цілющі властивості сушених ягід горобини чудово зберігаються два роки.ЗОБ, ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ, ГЕМОРОЙ. 2 чайні ложки квіток заварити склянкою окропу, настояти 4 6 годин, тепло укутавши, або в термосі. Процідити. Приймати по чверті склянки (50 мл) 3 4 рази на день. Допомагає і при жіночих захворюваннях.Рясні менструації. Жінки з рясними, знесилює менструаціями, що призводить до зниження гемоглобіну і анемії, можуть використовувати як свіжі, так і сушені ягоди: 2 столові ложки ягід на півлітра окропу. Настоювати до охолодження. Пити протягом дня дрібними порціями.
***
Однак не до всіх горобина відноситься так милостиво. Препарати з горобини протипоказані при схильності до тромбоутворення, підвищеної згортання крові. Свіжі ягоди і сік не рекомендується застосовувати при гастриті з підвищеною кислотністю. Забродивший сік втрачає свої лікувальні властивості. Небажано користуватися горобиною при гіпотонічній дискінезії, оскільки надлишкове надходження жовчі в позбавлений скорочувальної здатності міхур сприятиме його розтягнення і посиленню болю.Необхідно пам'ятати, що горобина сприяє попередження вагітності.Сік свіжої горобини протипоказаний при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

Розмарин лікарський

Південний вічнозелений чагарник зі своєрідним запахом, молоді пагони нагадують ялинову гілочку з дрібними ніжно ліловими квіточками. Синонім розмарину - морська вода. Його батьківщина - Середземномор'я.Присвятили це ніжне рослина богині Венері. Греки і римляни прикрашали їм свої житла, особливо там, де боги посилали сни. Вважалося: подаруйте коханій людині гілочку розмарину, і він стане веселим, щасливим, не торкнуться його недобрі слова.Особливо шанували розмарин при французькою та італійською королівських дворах. У Німеччині в день весілля або іншого торжества букет розмарину прикрашав груди кожного гостя. Розмарин користувався величезною популярністю і в Росії за часів царювання Єлизавети.Захоплювався розмарином знаменитий лікар Кнейпп. Він вважав, що рослина лікує всі хвороби шлунка, благотворно діє на травлення, лікує майже всі хвороби серця, «жене серцеву воду» і особливо добре лікує перикардити. Володіє непоганим сечогінною дією.Полюбили розмарин гінекологи для лікування клімаксу, при нерегулярних та рясних кровотечах, які супроводжуються головними болями, депресією, безсонням, слабкістю. Розмарин прекрасно допомагає при імпотенції. Знімає спазми жовчних і сечових шляхів.Його енергетичні властивості: дає ясність розуму, оживляє власну енергію, покращує пам'ять.
ДЕПРЕСІЯ. Порівну змішати листя розмарину, звіробою, меліси і чорниці. 1 столову ложку залити склянкою окропу, настояти і пити як чай.Гіпотонія. Порівну змішати листя розмарину, чорниці і меліси. 1 столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти до охолодження. Приймати по 1 столовій ложці 2 3 рази на день.КЛІМАКС. 3 столові ложки листя залити склянкою спирту, настояти 3 дні, процідити. Приймати по 25 крапель 3 рази на день за півгодини до їжі. Нормалізує засмучену нервову систему в період клімаксу.Кому протипоказано спиртне, можна зробити відвар: 1 столову ложку листя залити склянкою окропу, на слабкому вогні варити 15 хвилин, остудити. Приймати по половині чайної ложки за півгодини до їжі.***Розмарин протипоказаний при вагітності, гіпертонії, схильності до судом.

Троянда (рус. роза)

З незапам'ятних часів троянда вважається царицею квітів, і нікому в голову не приходило оскаржити цю думку. У Стародавній Індії найчарівніша жінка у світі - богиня Лакшмі з'явилася з бутона троянди. Лакшмі стала богинею краси, а її колиска - троянда - символом божественної таємниці. За древнеиндийскому законом людина, що приніс цареві троянду, міг попросити у нього все, що забажає.За мусульманською легендою, всі рослини Землі звернулися до Аллаха, щоб він дав їм нового повелителя замість сонного, важливого Лотоса. Аллах прислухався до прохання і створив чудовий квітка - Розу.У Персії настільки шанували троянду, що сама країна отримала назву Гюлистан - Країна Троянд.У греків троянда - символ короткочасності життя, яка так само швидкоплинна, як краса запашної квітки. У них навіть є прислів'я: «Якщо ти пройшов повз троянди, то не шукай її більш».У Стародавньому Римі культ троянди перевершив всі межі можливого. Патриції засипали трояндами улюблених матрон. Дівчата обкурювали себе фіміамом з троянд, пріворажівая улюблених. Гладіатори вмощували тіло рожевим маслом, щоб бути непереможними в жорстоких іграх.Роза один час служила і символом мовчання, тому і була присвячена Гарпокріту - богу мовчання, якого зображували у вигляді красивого юнака з докладеним до губ пальцем. У часи занепаду Риму було дуже небезпечно публічно висловлювати свої думки. Тому під час бенкетів чи ділових зустрічей на стелі залу вішали велику штучну троянду, як би попереджаючи присутніх про необхідність стримувати свої емоції. Тоді й з'явилося латинський вираз: «Сказане під трояндою» (під секретом).В Росію троянда потрапила в шістнадцятому столітті і довго була лише придворним квіткою. Втім, наші знахарі швидко знайшли їй лікувальне застосування, спочатку пов'язане з магією. Втім настій чи сироп з пелюсток рожевої або білої троянди, мають тонкий аромат, знайшли реальне підтвердження в лікуванні безпліддя. Справа в тому, що ці троянди - багатюще джерело вітаміну Е, а це вітамін молодості, високої статевої активності і здібності, прекрасний стимулятор для роботи яєчників у жінок, поліпшення сперматогенезу у чоловіків. Сироп з рожевою або білої троянди полегшує зачаття, якщо «винуватиця» безплідності жінка, а чоловікові треба брати для лікування тільки червону або темно рожеву троянду. Кажуть, якщо вагітна жінка перед пологами поставить в воду полураспустівшіхся троянду, і квітка там повністю розпуститься, то пологи пройдуть благополучно. Можете перевірити.Зараз з лікувальною метою використовують пелюстки кримської троянди. Збирають їх рано вранці, так як в середині дня знижується в них вміст ефірних олій. У народі застосовують при захворюваннях легенів, катарах верхніх дихальних шляхів, запаленні слизових оболонок шлунково кишкового тракту, жовтяниці і навіть при холері. Пелюстки, настояні на вині, - при розладах шлунка та гінекологічних захворюваннях; свіжі пелюстки - зовнішньо при рожисте запаленні; пелюстки, змішані з медом, - при захворюваннях ясен, а в поєднанні з водою - як жарознижуючий засіб.Поряд з трояндою кримської використовуються троянда дамаська, троянда біла. Наприклад, пелюстки червоної троянди використовують при захворюваннях печінки, а білої - при захворюваннях серця, гіпертонії, атеросклерозі.
***
Я перерахував не всі захворювання, при яких використовуються пелюстки троянд, рожева вода і рожеве масло. І рецепти не став давати, тому що не використовував і не можу поручитися за них. Важливіше попередити про небажані наслідки лікування трояндами. Справа в тому, що рожева вода і розанол пригнічують шлункову секрецію, а це означає, що хворим з анацидний та гіпоанаціднимі гастритами найкраще утриматися від застосування препаратів з троянд.

Рута пахуча

Невеликий сірувато зелений чагарничок, але листя рожево зеленого кольору. У рослини сильний, своєрідний запах, тому рута - пахуча. Однак запах цей приємним не назвеш. Зате при висушуванні листя знаходять інший запах, що нагадує аромат троянди. Таке ось цікаве рослина, яка росте в Криму, Україні, південних областях Росії.Наукова медицина руту запашну увагою не балує, зате в народі вона користується великою популярністю. Відвар трави п'ють при захворюваннях серця, розладах нервової системи, запаморочення і головних болях, пов'язаних зі спазмом судин, при виснаженні організму, спазмах у животі, поганому травленні (в шлунку), при судомах, епілепсії, при епілептиформних судомах у дітей, при маткових кровотечах , ревматизмі.Розбавлений сік трави або відвар застосовують як примочку до гною очам. Такий же відвар з медом або сік прикладають до ран і ударів з синцями.Відомий німецький лікар Кнейпп сказав про руті: «Якщо б ми змогли зрозуміти її мову, то допомогли б при всіх невиліковних хворобах».У народі існує універсальні ліки з рути якщо не при всіх, але все таки при обширному переліку різних хвороб, допомагає при всіх конкретних випадках.Паралічу, епілепсії, ГОЛОВНИЙ БІЛЬ простудного походження, запаморочення, серцебиття, прилив крові до голови, шум у вухах, водянці живота, ТРОМБОФЛЕБІТ, ОХОЛОДЖЕННЯ поясниці і нирок, втрата апетиту, метеоризм, ГЕМОРОЙ, глистогінний, ЗАТРИМКА І хворобливі менструації, носова кровотеча, кашель , заспокоюють при нервової дратівливості. 100 г сухої трави залити 2 л сухого білого вина, настояти 3 тижні, процідити. Приймати по 25 - 30 мл 4 рази на день до їжі. Терміни лікування залежать від тяжкості захворювання. Тим не менш, закінчивши приймати ці 2 л настойки, слід зробити перерву на 1 2 тижні і курс лікування повторити, при необхідності кілька разів.КЛІМАКС. 1 чайну ложку сухого листя настояти 8 годин в 2 стаканах охолодженої кип'яченої води, процідити. Приймати по півсклянки 4 рази на день до їжі при клімактеричних розладах.
***
Рута, при всіх її прекрасних якостях, далеко не безпечна. Рослина отруйна, дозування мінімальні. При передозуванні можуть виникнути важкі отруєння.Не слід користуватися рутою при гастриті з високою кислотністю шлункового соку, при низькому кров'яному тиску. Рута протипоказана при вагітності.

Рис посівний

В Киото, древней столице Японии, стоит на холме Фунаоко священный камень. Рядом две каменные, пёстро раскрашенные лисицы, охраняют этот своеобразный жертвенный алтарь. На его ступеньках стоят мисочки с рисом и чашки с водой и солью. Японцы приходят сюда попросить у Божества риса помощи. Для этого надо сто раз обойти вокруг священного камня, повторяя своё самое заветное желание. И тогда оно обязательно сбудется. В Японии новобрачным подносят лепёшки из риса, как символ благополучия, изобилия, долголетия.
А долголетием японцы отличаются от многих народов мира. И одну из тайн этого феномена можно объяснить…да, да, ежедневным потреблением риса. Для них это не только питание, но и дарованное их Божеством лекарство. Дело в том, что лучшей чистки для организма природа пока не смогла придумать.
Мы знаем, что рис бывает разным. Стараемся покупать высшие сорта, чтобы зерна были гладкими и блестящими, полированными, не думая о том, что после полной очистки в нём почти нет белка. В крайнем случае возьмём шлифованный, приготовленные из него блюда тоже эстетичны (но у него тоже удалена плодовая оболочка, а зародыш остаётся лишь частично). Бурый или коричневый рис малопривлекателен, не вызывает симпатии (зато он очищен только от внешней оболочки, зародыш в нём сохранён полностью). Ещё бывает рис с оболочкой — шала. В сравнении с известными злаками в рисе содержится не так много белка, зато белок этот высшего качества.
Восточные народы, которые питаются рисом круглый год, предпочитают рис неочищенный, округлой формы, и такая пища приносит только пользу.
Для лечения надо брать округлый нешлифованный рис.
ОСТЕОХОНДРОЗ, АРТРИТ, РЕВМАТИЗМ, ПОДАГРА, ХРОНИЧЕСКИЙ ЗАПОР. На весь курс лечения надо взять столько столовых ложек риса, сколько вам полных лет на день начала лечения. Не забудьте, длинный рис для лечения не годится. Высыпать рис в банку, залить холодной кипячёной водой и поставить в холодильник. Каждое утро необходимо сливать всю воду из банки, затем взять полную ложку риса с «верхом» для первого завтрака. Варить в кипячёной воде до готовности, ничего кроме воды не добавлять в кашу. Идеально сварить и съесть кашу до 7 утра, но если это сложно, обязательное условие — рисовая каша в тёплом виде натощак, а после съеденной каши 2 часа ничего не есть и не пить (так как рис может вбирать из воды соли). Остальной рис опять залить холодной кипячёной водой и убрать в холодильник. И делать так, пока не съедите весь рис (ежедневно меняя в банке воду, иначе рис забродит и прервётся лечение).
Если хотите стать здоровым, моложе не только телом, но и душой, с ноября по апрель употребляйте на первый завтрак рисовую кашу по предложенному методу. Не бойтесь запоров — рис поможет избавиться и от этой неприятности.
Предложенный метод лечения остеохондроза один из самых действенных.
* * *
Рис вреден при коликах (вредное действие нейтрализуется сахаром). Не употреблять рис при ожирении. Рисовая диета может вызвать осложнения в почках, поэтому лечение обязательно сочетать днём и вечером с приёмом настоя или отвара брусничного листа.

 

Ромашка аптечна

Давно бентежить і не дає мені спокою загадка. Всі ми знаємо, що вперше привіз до Європи соняшник Колумб з Нової Мексики. Тоді звідки ж взялася зворушлива давньогрецька легенда про німфу Келіта, безнадійно закоханої в променистого бога Аполлона? Він безжально відкинув її любов, стрімко роблячи службову кар'єру: спочатку був простим богом зцілителя, заодно виконуючи функції бога віщуна, потім виріс в бога мудрості, прихопивши функції покровителя Мистецтв, а верхи його кар'єри стало ототожнення з богом сонця, і отримав він прізвисько Феб. Яке йому було діло до нещасної німфи, яка від нерозділеного кохання вросла в землю, перетворившись у соняшник, завжди повертаючи голову в бік свого коханого?Інша загадка: батьківщина ромашки - Північна Америка. Там аптечна ромашка - звичайний бур'ян. Її завезли до нас звідти значно пізніше Колумба. Але яким чином Пліній Старший рекомендував відвар з квітів аптечної ромашки від жовтяниці, а екзему лікував подрібненою ромашкою, відвареної в оливковій олії? Гален стверджував, що «ромашка по ніжності дії близька до троянди. Тільки вона гаряче і теплота її приємна, як теплота оливкового масла ». Декількома століттями пізніше писали про ромашку Авіценна, Амірдовлат Амасиаци. Араби називали ромашку ласкаво «яблуком землі». Так звідки ж з'явилася ромашка у древніх греків?І в той же час до 1913 року ромашку завозили в аптеки з Америки. А російські відуни багато століть тому знали, що ромашка лікує серце. Це записано в древньому травнику: «У кого в грудях болить, візьми склянку знятого молока, стакан води, по одній пучку ромашки, липового цвіту, бузини, змішати. Закип'ятити. Процідити через ганчірку. Остудити як парне молоко. Пити замість чаю, допоможе від грудної "жаби". Так адже це лікування стенокардії!Гаразд, залишимо загадки в стороні. Зупинимося на тому, що ромашка - найстаріше і одне з кращих лікарських рослин. Застосовується у вигляді настою всередину при захворюваннях органів травлення, при спастичних хронічних колітах, що супроводжуються заворушеннями в кишечнику, при гастритах, для стимуляції відділення жовчі, при судомах, припливах крові. Рецептів безліч, особливо в зборах з іншими рослинами. Я зупинюся на тих, які відомі мало. Як правило, ромашка лікує кілька хвороб відразу, і дивуватися тут нічому: спрацьовує в ромашці цілющі протизапальну речовину хамазулен, якого немає ні в інших нелекарственних видах ромашки, ні в інших рослинах (пам'ятати лише треба, що хамазулен руйнується при кип'ятінні і не довіряйте рецептам, де ромашку треба кип'ятити).Пієлонефрит і цистит ХРОНІЧНІ. 1 столову ложку квіток залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.Поліпи в носі. Сік ромашки змішати навпіл з соком чистотілу і декількома крапельками закопувати в кожну ніздрю або вводити суміш на турундочки.МІГРЕНЬ. Можна скористатися трьома способами. 1. Приймати 3 рази на день по 2 грами порошку квіток через 2 3 години після їжі. 2. Заварюють 1 2 чайні ложки в склянці окропу, настоюють півгодини. П'ють в гарячому вигляді по 1/3 склянки 3 4 рази на день. 3. 2 столові ложки квіток настояти в склянці горілки 2 тижні. Приймати по 30 крапель 3 4 рази на день.Болі в кістках, біль у шлунку, спазми, СУ-ДОРОГИ, затримка менструації. Свіжими квітками заповнити банку, залити рослинним маслом, настояти 40 днів на сонці в щільно закритому посуді, потім настояти на киплячій водяній бані 1 годину, процідити, віджати. Приймати по 1 чайній ложці 2 3 рази на день.Гострому вагініті. 3 столові ложки квіток ромашки залити 1 л окропу, настояти 4 години, процідити. Застосовувати 1 2 рази на день при простому гострому вагініті у вигляді спринцювань.
***
При всій удаваній безневинність, ромашка може доставити чимало неприємних хвилин. Передозування загрожує головним болем, може викликати хрипоту, кашель. При великих дозах може настати пригнічення центральної нервової системи і зниження м'язового тонусу.Не можна користуватися ромашкою при шизофренії, при психічних розладах. Протипоказана вона при рясних хворобливих менструаціях, при вагітності. Якщо прислухатися до думки Амірдовлата Амасиаци, то «ромашка шкідлива для нирок і сечового міхура».