четверг, 3 января 2013 г.

Шипшина

За переказами, Сатана, будучи скинутий Богом з неба, задумав знов піднятися туди. Для цього він обрав шипшина, чиї прямі стовбури з шипами могли служити йому як би сходами. Але Господь вгадав його думки і зігнув стовбури шипшини. І ось з тих пір шипи стали не прямими, а зігнуті донизу і чіпляються за все, що до них доторкається.Так що ціну шипшині знали ще в біблійні часи. Тільки пізніше, значно пізніше, з'явилися і хворі люди, для яких «своборіна» - так називали слов'яни шипшина в ті незапам'ятні часи, зробився чи не панацеєю від безлічі недуг.
У середньовічній Росії плоди шипшини видавалися за особливим дозволом тільки знатним особам. За його квітками і плодами споряджалися спеціальні експедиції в оренбурзькі степи. Російські лікарі першими стали вживати пасту з шипшини для лікування ран. Селяни і мешканці монастирів несли трудову повинність, збираючи і віддаючи в казну квіти і плоди.Цінувала плоди шипшини тибетська медицина. Його призначали при туберкульозі легень, ревматизмі, атеросклерозі, неврастенії, захворюванні нирок, печінки, шлунка, при інфекціях, опіках, новоутвореннях.Авіценна писав: «Шипшина хороший для печінки і для шлунку, нарощує м'ясо в застарілих виразках, розсмоктує пухлини, заспокоює головний біль і болі в очах».За останні роки у мене додалося дещо нове у використанні шипшини. Бажаючі можуть скористатися.Коли то я писав, як розчиняти корінням шипшини камені в жовчному міхурі, нирках. Прекрасні результати дає і інший народний спосіб.Нирковий камінь, жовчний камінь, сечокам'яна, каменів у простаті ТА ІНШИХ ОРГАНАХ. Безболісно дробить і виводить камені з нирок, сечового та жовчного міхура шкірка ягід. Бажано побільше насушити їх на зиму. Робиться це так: плоди розрізати навпіл, видалити насіння і волоски. Висушити на відкритому повітрі, захищаючи від сонця, дощу і комах. 3 столові ложки залити склянкою окропу, настояти. Пити протягом двох тижнів дробовими порціями. На третю - дозу зменшити наполовину і випити ковтками за день в 4 5 прийомів. Так можна дробити і досить легко виводити камені. Курс лікування 3 тижні, слід проводити його кожен сезон. (Можна пити і по склянці 3 рази в день - все залежить від того, чи багато ви накопичили каменів.)
Нездужання. Земські лікарі лікували багато захворювань таким лікером з шипшини. Подрібнити 2 склянки плодів, змішати з 3 склянками цукру і залити 3 склянками води. На 5 днів поставити на сонце, потім додати 2 склянки горілки і ще настояти 5 днів, але вже в темному, прохолодному місці. Процідити, добре віджати ягоди. Приймати по 1 столовій ложці через 20 30 хвилин після їжі, 2 рази на день. Дуже добре діє при початку будь-якого захворювання, коли організм сигналізує про це загальним нездужанням. Так вдається уникнути багатьох серйозних захворювань.Опухлі суглоби. 5 повних столових ложок квітів шипшини залити 0,5 л столового оцту. Спочатку настояти добу, потім довести до кипіння і варити 5 хвилин. Склад готовий. Кілька днів змащувати суглоби, і пухлина зійде (тільки навряд чи вилікує - далі будуть потрібні інші засоби).Гіпотонія (особливо при низькому тиску у вагітних і годуючих жінок). 100 г плодів розтерти в порошок і залити 0,5 л горілки. Настояти 1 тиждень. Приймати по 20 25 крапель 3 рази на день до їжі.Гнійний отит. Заварити трохи міцного чаю з квітів шипшини, змішати з соком моркви і додати невелику кількість вершків. Вводити у вухо при гнійному запаленні.ПРОСТАТИТ. Розрізати плоди, очистити від насіння і волосків, насушити. Чай з шкірки плодів прекрасно лікує простатит. Заварювати 1 столову ложку на склянку окропу, настояти 30 40 хвилин в теплі і випити. Плоди можна з'їсти.Виснаження, ДИСТРОФІЯ, астенія, СИЛЬНА СЛАБКІСТЬ. Змішати 2 кавові чашки мелених плодів, по кавовій чашці квіток звіробою, деревію, 300 г вершкового масла, 600 г меду. Масло та мед попередньо розтопити на водяній бані, всипати трав'яні порошки, розмішати. Приймати кожну годину по 1 2 чайні ложки.
***
У наші дні шипшина став настільки популярним, що при будь-яких захворюваннях його рекомендують усім без винятку, не замислюючись над тим, що він з хорошого друга може перейти в стан недругів.Надмірне захоплення шипшиною небезпечно. Він має протипоказання при тромбофлебітах, ендокардиті - запаленні внутрішньої оболонки серця, недостатності кровообігу, а також при шкірних захворюваннях.Не рекомендується шипшина при гастритах з підвищеною кислотністю. Є відомості, що тривале застосування настою ягід може призвести до застійних явищ в печінці і до гепатиту.Настій ягід руйнує емаль зубів, щоразу після нього треба гарненько прополоскати рот.Спиртовий настій ягід підвищує тиск (а водний настій знижує). Відвар коренів зменшує відділення жовчі, може викликати запори, протипоказаний при гіпертонії.Сироп шипшини викликає здуття і бурчання в животі, тоді його треба поєднувати з кропом, петрушкою або селерою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий