четверг, 3 января 2013 г.

Чорниця та її лікувальні властивості



Чорницю у давнину називали «молодильною ягодою». Вважали, що вона омолоджує організм. Наші предки знали цілющу силу чорниці. Застосовували при каменях у нирках, при подагрі, ревматизмі, порушенні обміну речовин. При гострих і хронічних порушеннях травлення з проносами, втратою ваги, апетиту, при колітах і ентероколітах з бродильних і гнильних процесів в кишечнику в першу чергу зверталися до чорниці.У ягодах і листі виявлено чимало корисних речовин. Листям лікують деякі форми цукрового діабету, пієлонефрит та інші захворювання нирок. Сироп з ягід дають при дисбактеріозі. Чорниця благотворно впливає на зір, особливо при великому навантаженні на очі.Ці речовини, що благотворно діють на зір, поки повністю не розшифровані, але їх дію підтверджено. Під час другої світової війни англійським льотчикам щодня включали в пайок чорничний джем. Чорниця включена в обов'язкове меню космонавтів.Чорниця містить багато марганцю, міді, бору, титану, хрому, багато каротину. Крім каротину в чорниці також виявлено вітаміни С, Р та групи В. Особливо високо у ній зміст вітаміну В-рибофлавіну (можливо, з цим вітаміном пов'язано поліпшення зору). У чорниці містяться лимонна, яблучна, янтарна та хінна кислоти, тростинний цукор, багато пектинових речовин. У чорниці є специфічні особливості: вона містить багато дубильних речовин і глікозиди. Їх поєднанню приписують здатність знижувати цукор у крові. У зв'язку з цим ягоди і відвар листя чорниці, зібраних у липні серпні (в листі містяться всі ті ж речовини, що і в ягодах), рекомендуються для лікування деяких форм цукрового діабету. Цілісний і розбавлений водою сік може надавати бактерицидну дію, у тому числі на дизентерійну паличку і збудників черевного тифу.У чорниці виявлено оксикумарин, що володіє здатністю знижувати згортання крові, а це не дає утворюватися тромбам і сприяє їх розсмоктуванню, до того ж перешкоджає виникненню інсультів та інфарктів.У народі готують сироп з ягід, корисний при гострому і хронічному захворюванні тонкого і товстого кишечника, при гнильному бродінні (бурчання, здуття, метеоризмі, дисбактеріозі) в кишках. Компреси або відвар з листя (для клізми) хороший засіб для лікування геморою. Кращого засобу не придумати в лікуванні проносу, особливо у дітей і людей похилого віку.Листя чорниці містять арбутин, ними лікують хвороби нирок, пієлонефрит.Французька народна медицина, а в даний час і класична, застосовують чорницю для лікування та попередження пухлин у внутрішніх органах людини.Жінки використовували ягоду для зупинки маткових кровотеч (рясний мензос або при клімаксі).Я застосовував листя чорниці при гострому лейкозі в комплексі з іншими травами: 1 столову ложку на склянку окропу, настояти 2 3 години, пити по третині склянки з однією з індивідуально приготовлених настоянок. (Тут я не маю змоги дати повний розклад комплексів, які змінювалися кожен місяць і містили зовсім різні компоненти.)Але можна скористатися і окремим рецептом, який теж принесе користь.Білокрів'я. 6 столових ложок листя чорниці залити 1 л окропу, настояти 2 3 години, процідити. Пити по 5 6 склянок в день з рівними проміжками часу протягом місяця. Перерва на 10 днів, потім повторити. Допускається і при медикаментозному лікуванні.РАК ШЛУНКА. 2 столові ложки листя залити повним склянкою окропу, настояти 3 4 години, процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їжі.Менорагії (аномально сильне кровотеча під час менструації). 1 столову ложку листя залити склянкою окропу, парити на водяній бані 15 хвилин, настояти 1 годину. Процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їжі.ГІПЕРТОНІЯ. 4 чайні ложки ягід залити склянкою води кімнатної температури, настояти 8 годин (краще ставити на ніч). Випити дробовими порціями протягом дня.Кон'юнктивіт. З'їдати щодня по 1 столовій ложці свіжих або сухих ягід чорниці.ЕКЗЕМА. Зі свіжих ягід приготувати густий відвар і, не проціджуючи, товстим шаром накладати на уражені місця і обв'язати марлею. Таким же відваром обробляють висипки, прищі, некротичні виразки і обпечені місця.
***
На жаль, не всі можуть користуватися чорницею безкарно. Не можна вживати її при гастриті з підвищеною кислотністю.Протипоказана чорниця при низькій згортання крові. Само собою зрозуміло, не принесе чорниця користі при атонічних запорах, млявою перистальтики кишечника.Особливу обережність необхідно проявити алергікам. Мені доводилося спостерігати, як з'їдені дві-три жменьки ягід викликали одночасно у двох жінок найсильнішу алергічну реакцію, з хворобливими шкірними висипаннями і набряками. Обидві промучилися кілька днів, хоча і були вжиті всі протиалергічні заходи (тавегіл, димедрол). Що цікаво, на червоні, сильно сверблячі шкірні плями єдиним заспокійливим засобом виявилася спиртова настоянка скорлупок кедрових горіхів - вони виявилися рятівними.

Комментариев нет:

Отправить комментарий