суббота, 29 декабря 2012 г.

Щавель кислий


З давніх часів щавель входив до числа шановних лікарських рослин. Це одне із 77 лікарських рослин, які описані у знаменитій медико ботанічної поемі Одо з Мена «Про властивості трав».Гален і Диоскрид прописували відвар кореневищ щавлю при дизентерії, при нетравленні їжі, а також при кровотечах як кровоспинний засіб. В епоху середньовіччя щавель вважали ліками, здатним вберегти людину від чуми. Щавель широко використовували в арабській, Тибету і китайської традиційної медицини.І важко повірити в те, що в деяких країнах, у тому числі і в Росії, люди довгий час не наважувалися є щавель, вважаючи його бур'яном. Відомий німецький мандрівник Адам Олезарій, що побував в Москві в 1633 році, розповідав, як москвичі потішалися над іноземцями, поїдає «зелену траву». Росіяни ледь не самі останні з європейців подолали неприйняття «бур'яну». Зате на Русі тепер навіть у святцях є в травні день «Марія - зелені щі», коли господині готують суп з молодої кісляткі.Французи вважають, що є у них два національних овоча: морква і щавель. Сто років тому тільки одному Парижу треба було двадцять тисяч тонн щавлю. Для болгар теж весна не весна без щавлю, там його вважають кращою начинкою для пирогів.Щавель йшов не тільки в щи і начинки для пирогів. Наші земські лікарі з його допомогою вміли лікувати туберкульоз легенів, полегшували страждання людей при ревматизмі.Щавель багатий на флавоноїди, ліпідами, білками, мінеральними солями, органічними кислотами (яблучна, щавлева, лимонна), каротин, вітаміни В, В, С, К, PP. Взаємодія цих речовин і дає лікувальний ефект, адже його препарати володіють в'яжучим, кровоспинну, діуретичну, антиалергічну, протицингового, жовчогінну, антитоксичні, протигрибковою і знеболюючою дією. Щавель поліпшує травлення, зменшує гнильні бродіння в кишечнику.Щавель покращує роботу печінки і утворення жовчі, покращує діяльність кишечника. Відвар листя використовують як протиотруту при деяких отруєннях, а відвар коріння використовують при кривавих проносах, при болях у попереку і ревматизмі. Щавель показаний при колітах, ентероколітах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, геморої, тріщинах заднього проходу.Щавель - один з кращих засобів при клімаксі, як у чоловіків, так і у жінок. Авіценна вважав, що основне призначення щавлю - це усунути неприємні прояви клімаксу, треба лише систематично вживати його, тоді він проходить швидше і легше. Жінці відвар слід пити 7 днів на місяць перед менструацією (тоді вона буде безболісною, без нервногонапряженія, виділення необільние, сон міцний, нерви в спокої). Заварюють 1 столову ложку сухого листя в склянці окропу, настоюють 1 годину, п'ють по третині склянки 3 рази на день за півгодини до їжі. Щавель корисний і від безпліддя. Рецепт так само простий: 1 столову ложку щавлю залити склянкою окропу, на малому вогні прокип'ятити 1 хвилину, настояти до охолодження. Пити по третині склянки 3 рази на день за півгодини до їжі. Якщо до настою щавлю додати спориш і муміє, ефект від лікування настане швидше.Щавель небажано варити - при цьому, як вважають фахівці, і утворюється шкідлива для організму неорганічна щавлева кислота.
***
Щавель не рекомендують вживати у великій кількості і протягом тривалого часу із за високого вмісту щавлевої кислоти, здатної викликати порушення мінерального обміну в організмі і функції нирок - нирково кам'яна хвороба, подагра.Щавель протипоказаний при вагітності, запальних захворюваннях нирок, гастриті з підвищеною кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Щавель ускладнює засвоєння кальцію і може сприяти розвитку остеопорозу.Щавель кінський
У лікувальних цілях він застосовується значно частіше, ніж споріднений йому кислий щавель. І хімічний вміст у них помітно відрізняється.Коріння кінського щавлю застосовуються при захворюваннях печінки, при дизентерії, легеневих і маткових кровотечах, для полегшення стільця, при геморої і тріщинах заднього проходу, зовнішньо при опіках, ранах, стоматитах, гінгівітах, різних шкірних захворюваннях.У Німеччині, наприклад, відвар кореня застосовується ще при роздратуванні зіва, гортані, катарі верхніх дихальних шляхів, при кашлі, нежиті, фронтіте, головного болю (у вигляді розтирань свіжим соком).Так само, як і кислий, кінський щавель сприяє утворенню оксалатних ниркових каменів. У цих випадках необхідне поєднання з кислим молоком, кефіром або сметаною. Суть в тому, що молочні продукти містять у собі багато кальцію. Зв'язуючись в кишечнику з щавлевої кислотою, кальцій утворює важкорозчинні, трудновсасиваемие з'єднання (оксалати). Бажаним вважається прийом яблучного оцту, лимонного соку, які сприяють виведенню оксалатів.Для мене кінський щавель становить інтерес як протипухлинний засіб.РАК МАТКИ. 2 столові ложки коренів щавлю залити 2 склянками окропу, тримати в закритому посуді на слабкому вогні 15 хвилин, настояти 4 години, процідити. Використовувати на одну процедуру спринцювання. Бажано провести не менше 12 таких процедур.Застосування кінського щавлю тільки зовнішнє (в даному випадку), тому конкретних протипоказань тут немає.

Комментариев нет:

Отправить комментарий