пятница, 31 мая 2013 г.

Алтей лікарський

Збір і заготівля. Щоб отримати бездоганне сировину, потрібно дуже швидко висушити свіжозаготовленої коріння. Це можна зробити на відкритому повітрі або при штучному підігріві. Якщо сирі коріння лежить довго або процес сушіння затягується, на коренях дуже швидко поселяються гриби-сапрофіти, які починають руйнувати тканини рослини. Знецінені таким чином сировина покривається плямами і набуває затхлий запах. Листя і квіти зривають молодими і швидко сушать у тіні.

Діючі речовини. Основу становить високий вміст (до 35%) слизу. Крім того, в алтеї є крохмаль, сахароза, пектин; достаток мінеральних речовин також важливо. У листі і квітках міститься менше слизу, але зате є трохи ефірного масла.
Цілюща дія й застосування. Як лікарська рослина алтей відомий з античних часів. Цікаво, що його медичне використання за минулі століття практично залишилося незмінним. Слиз знімає подразнення при запальних процесах всередині організму (в шлунку і кишечнику), а також на шкірі і слизових ротової порожнини і горла. Містять слиз зілля виправдали себе і як засіб проти кашлю, знімаючи роздратування і полегшуючи відходження мокроти. В результаті чай з кореня алтея з успіхом застосовують при болях у шлунку і кишечнику, а також при проносі. Алтейний чай, підсолоджений медом, - хороший засіб від кашлю, він пом'якшує його напади при астмі, пневмоконіози і емфіземі. Полоскання алтейним чаєм покращують стан ясен, а також слизової рота і горла при їх запаленні. Ефективність алтея, причому як кореня, так і листя, визнає і Державна служба охорони здоров'я Німеччини. Слиз лягає захисним шаром на роздратовані або занадто чутливі ділянки і обумовлює їх швидке загоєння. Гарячі примочки з алтея при фурункулах і карбункул також приносять полегшення, прискорюючи їх дозрівання. Чай з кореня алтея потрібно готувати особливим чином, щоб крохмаль не перетворився на клейстер. Тому слово "відвар" тут не годиться, тому що кип'ятити настій не можна. У таких випадках використовують поняття "екстракт".

    
Чай з кореня алтея: 2 чайні ложки нарізаного кореня залити 1/4 л холодної води і дати постояти протягом півгодини, час від часу помішуючи. Потім ще раз грунтовно збовтати і процідити через марлю. Готовий чай трохи підігріти і пити повільно, маленькими ковтками.
    
Чай з листя алтея: 2 чайні ложки листя залити 1/4 л гарячої води і дати настоятися 10 хвилин. При порушеннях роботи шлунку і кишечника чай пити непідсолоджені. При кашлі рекомендується підсолоджувати медом (діабетикам НЕ підсолоджувати!). Цей чай можна використовувати також для полоскань і примочок.Мій особливий рада. У минулі часи сироп з алтея був улюбленим протикашльовим засобом у педіатрії. Якщо до нього додати кілька крапель розчину анісової олії, так званих анісової крапель, які можна купити в аптеці, вийде хороша дитяча мікстура від "гавкаючого" кашлю та бронхіту. Правильна доза: 3-5 разів на день по 1-2 чайні ложки. Сироп алтея не можна зберігати довго. А так як зараз його не часто призначають лікарі, то і в аптеках він буває рідко. Тому я даю пропис, за якою можна приготувати сироп самостійно.

    
Сироп з алтея: 2 г грубо подрібненого кореня алтея помістити на фільтр і залити сумішшю з 1 г винного спирту і 45 г води. Стікаючу рідина збирають і тут же знову заливають нею алтей. Повторюйте це раз за разом протягом години. До 37 г отриманої таким чином рідини додайте 63 г цукру і нагрівайте, поки цукор не розчиниться.Застосування в народній медицині. Всі вище перераховані способи знає і народна медицина. Правда, вона ще часто оперує з листям і квітками. З відварених листя роблять кашку, яку прикладають до ран, а відвар з квіток з медом використовують проти кашлю. Сирий корінь часто рекомендують жувати при болях у горлі.Побічні дії. Використання алтея не викликає побоювань. Потрібно лише дуже уважно стежити, щоб не попалася цвіла сировина, тому аптекарський товар краще.

Комментариев нет:

Отправить комментарий