пятница, 31 мая 2013 г.

Аніс звичайний

Збір і заготівля. Збирають аніс виключно на культурних плантаціях. Коли плоди повністю дозріють, рослини рвуть або скошують, сушать на повітрі і обмолочують. Округло-яйцеподібні плоди анісу, як у всіх зонтичних, складаються з двох плодики, але розпадаються на них, правда, не завжди.Діючі речовини. Приємний аромат плодів анісу обумовлений ефірним маслом, якого в хорошому матеріалі міститься до 2-3%. Головний компонент цього ефірного масла - трансанетол. Крім того, в плодах анісу багато жирного масла, цукру і білка.
Цілюща дія й застосування. Аніс позбавляє від метеоризму, зміцнює шлунок, добре допомагає при кашлі. Незважаючи на таку, здавалося б, популярність, доводиться констатувати, що аніс завжди залишається "на других ролях". Серед засобів проти здуття живота з сімейства зонтичних дієвішим виявляється кмин, а проти кашлю анису слід віддати перевагу фенхель. Проте і в тому і в іншому разі не відмовляйтеся і від анісу як у вигляді чаю, так і у формі різних галенових препаратів (анісові краплі). Але, мабуть, на першому місці все-таки варто його застосування від кашлю.

    
Чай з анісу: 1 чайну ложку з верхом плодів, які попередньо потрібно розтерти або розтовкти (краще в ступці), заливають 1/4 я окропу і через 10 хвилин проціджують. Від кашлю п'ють 2-5 разів на день по чашці чаю, підсолодженого медом. Діабетикам НЕ підсолоджувати! Цей чай особливо хороший для маленьких дітей. Проти метеоризму і для зміцнення шлунку ганусовий чай дають непідсолоджені по 2-5 чашок на день.Мій особливий рада. Я вже говорив, що аніс завжди виявляється на другому місці, якщо порівнювати його з фенхелем або кмином. Проте він має одну велику перевагу - з цих трьох рослин у нього найкращий смак. Тому рекомендую застосовувати кмин, аніс і фенхель змішаними в рівних частинах, коли готують цілющий чай як для дорослих, так і для дітей:

    
Чай із суміші кмину, фенхелю і анісу:
    
Кмин (товчені плоди) 25,0
    
Фенхель (товчені плоди) 25,0
    
Аніс (товчені плоди) 25,0Приготування і дозування цього чаю ті ж, що і для анісової.Вживання в якості приправи. Ароматичні лікарські рослини, корисні для травлення і позбавляють від обдимання, використовуються з успіхом і на кухні. Аніс широко йде в їжу як прянощі, що сприяє кращому травленню, для ароматизації хліба, кислої капусти, свіжої біло і червоно качанової капусти, багатьох салатів. 6 страви з фруктів також можна додавати трохи анісових плодів, фруктові супи, наприклад, від цього стають більш "витонченими". Не забудьте і про численні анісова горілка.Використання в гомеопатії. Проти втрати апетиту і проносів у маленьких дітей, у яких ріжуться зуби, а також як заспокійливий засіб використовують Anisum в першому і другому розведеннях (Dt і D1), приймаючи 3-5 разів на день по 5-10 (до 15) крапель.Застосування в народній медицині. Те, що було сказано про застосування анісу, відноситься і до народної медицини. А ось що повідомляє Ієронім Бок у своєму травник (Страсбург, 1577), де перераховані всі області застосування анісу в народній медицині: "Насіння анісу або ліки з них не тільки приємні, але й дуже корисні тим, у кого утруднено дихання і хто погано спить . Вони приносять полегшення страждають від водянки, бо відкривають печінка, рухають сечу, полегшують спрагу, позбавляють від обдимання живота. Аніс хороший для всіх внутрішніх хвороб живота, легенів, печінки і матки, бо він посилює, зігріває і зцілює шлунок і всі внутрішні органи, має гарний запах, заспокоює біль і різі і т.д.. Застосування анісу для стимуляції секреції молока дуже популярно і понині.Побічні дії. Хоч і рідко, але може бути алергічна реакція шкіри, дихальних шляхів або травного тракту.

Комментариев нет:

Отправить комментарий