вторник, 25 декабря 2012 г.

Гарбуз (рус тыква)

Колумбу ми зобов'язані не тільки помідорами, але і гарбузом - саме після його повернення європейці вперше дізналися про існування цієї екзотичної рослини.За всіма ботанічним ознаками гарбуз - ягода (соковита м'якоть, а всередині безліч насіння). У дикому вигляді гарбуз не існує, але ще за три тисячі років до нашої ери її ввели в культуру мексиканці. Щоправда, знову залишається загадкою: звідки міг знати про гарбузі ще в доколумбові часи Авіценна? Не просто знати, але і описати її лікувальні властивості. Наприклад: «Відвар гарбуза корисний від кашлю і болю в грудях, що виникають від жару ... Вичавлений сік гарбуза, особливо в суміші з рожевим маслом, заспокоює гарячу біль у вусі. Він допомагає при пухлинах у мозку, і корисний від болів у горлі ... вичавленим соком гарбуза капають в ніс від зубного болю. Гарбуз - одне з ліків, що породжують велику вологість в шлунку; вона припиняє спрагу. Незріла гарбуз дуже шкідлива для шлунка, навіть для шлунків підлітків та юнаків, і від цієї біди немає іншого засобу, крім блювання. Якщо відварити сік гарбуза з медом і покласти туди соди, то це пом'якшує шлунок. Те ж саме буде, якщо зарити гарбуз у гарячі вугілля, спекти її як вона є, а потім пити її сік із цукром. Вона надзвичайно шкідлива для кишок і особливо для колона ». (Невже гарбуз надсилали східним медикам мексиканці?)Стародавні автори також з числа негативних властивостей гарбуза відзначали куландж, тобто кишкову кольку, і рекомендували готувати гарбуз з додаванням соку незрілого винограду, часнику, перцю, кмину або гірчиці. Стародавні медики не призначали гарбуз особам, у яких натура шлунка холодна, інакше кажучи, для хворих з гіпоацидний формою гастриту чи виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки.Гарбуз складається на 92% з води. У цій цілющій воді містяться цукри, білкові речовини, жирну олію, пектинові речовини, органічні кислоти, клітковина, макроелементи: калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, хлор; мікроелементи: залізо, кобальт, марганець, мідь, фтор, цинк. Ось чому гарбуз представляє велику цінність для хворих із залізодефіцитною анемією. М'якоть гарбуза у вареному вигляді рекомендується хворим на туберкульоз, жовтяницею, гіпотонією, подагру, неврозом, холециститом, запорами, а також як сечогінний при ниркових і печінкових набряках. В якості лікувального харчування гарбуз корисний при ожирінні, а також при старечих запорах. Велика кількість пектину надає особливо позитивну дію при запаленні товстого кишечника. Пектин сприяє виведенню з організму холестерину, тому гарбуз так корисна при атеросклерозі. Гарбуз позитивно впливає на біохімічні процеси в печінці. М'якоть прикладають до екзем та виразок для загоєння, ну а насіння (тільки не смажені!) Відомий засіб при глистах. Навіть квіти знаходять застосування - їх відваром загоюють рани.Останнім часом індійськими вченими встановлено, що плоди гарбуза можуть застосовуватися для лікування туберкульозу. Їм вдалося розробити спосіб одержання з гарбуза спеціального препарату, названого пепозіном, який здатний пригнічувати розмноження туберкульозних паличок.РАК. Сік по 1 2 склянки в день приймають всередину при раку, а помаранчеву м'якоть прикладають до різних пухлин, у тому числі і злоякісних. При раку рекомендують щодня в період цвітіння гарбуза з'їдати по 3 4 її квітки з пилком в один прийом.ПРОСТАТИТ. Дуже допомагає гарбузовий сік, якщо випивати його по 1 склянці 2 рази на день. До того ж, це хороший засіб при порушенні обміну речовин.МАСТОПАТІЯ. Чудово діє натерта гарбуз, якщо щодня накладати м'якоть на груди і тримати 1,5 2 години. (Не гірше червоного буряка, тільки на відміну від неї фарбує менше.)Пігментні плями. Зазвичай я не торкаюся косметології, але пам'ятаю випадок з однією миловидної жінкою, яка страждала від пігментних плям на обличчі. Щоб позбавитися від них, треба розтерти з водою в ступі сириесемена в співвідношенні 1:1, отримане молочко змішати з медом. Накласти суміш на обличчя і тримати півгодини. Робити це, поки не пропадуть плями.Дискінезії жовчовивідних шляхів. При захворюваннях жовчних шляхів корисно їсти гарбуз. Сира або варена, вона відновлює функції печінки після гострого гепатиту, діє як жовчогінний. З'їдати не менше 0,5 кг в день. Або пити по півсклянки соку 1 - 2 рази на день. Він заспокоює нервову систему, покращує сон, тому корисно пити на ніч.НАБРЯКИ. Взяти 20 гарбузових черешків, залити 0,5 л води, кип'ятити на слабкому вогні 5 10 хвилин. Настояти 1 годину, процідити. Приймати по півсклянки 3 рази на день до їжі. Або є м'якоть гарбуза 2 рази на день.Додам, що гарбуз припиняє виділення жовтої жовчі. Вважається, що допомагає при головному болі, пухлини мозку, менінгіті.***Шкода, що і такий на вигляд безневинний продукт не всім дозволений. Гарбуз протипоказана при важкій формі цукрового діабету. Сиру гарбуз і сік з неї не можна приймати при гастриті зі зниженою кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий