суббота, 29 декабря 2012 г.

Оздоровлення за допомогою чайного куща

Рідко хто з нас обходиться без щоденного чаювання, настільки популярний і ввійшов у наш побут цей смачний і корисний напій. Кожен встановлює для себе свою власну дозування: хто то обмежується слабеньким настоєм, а деякі люблять заварку міцніше.Для чаю характерна велика кількість фітонцидів, до їх складу входить більше тридцяти летючих альдегідів, а змістом білків і поживною цінністю чайний лист не поступається бобовим культурам.У чаї виявлено 17 амінокислот, з них найбільш цінною є глютамінова кислота. Чай містить макроелементи: залізо, фосфор, магній, калій, кальцій, марганець і мікроелементи: мідь, йод, фтор, золото. Є багато вітамінів і пантотенова кислота. Танін чаю після обробки окислюється і втрачає гіркий смак, набуваючи приємну терпкість. Танін і кахетіни чаю мають властивості вітаміну Р.
У чаї міститься до 4% кофеїну - цього вистачило б, щоб майже кожен з нас, що п'є чай, неодмінно отруївся б цим алкалоїдом. У каві кофеїну входить менше, зате від нього ми відчуваємо при надлишку прискорене серцебиття, інші неприємні судинні порушення. Чому так? - Запитаєте ви. Справа в тому, що в чаї кофеїн постійно знаходиться у зв'язаному стані з таніном, і в організм поступає спільно з Теоброміном і теофіліном, тому кофеїн чаю всмоктується повільно і швидко виводиться з організму.Встановлено, що калорійність чаю в 25 разів вище, ніж у хліби (якщо виходити з розрахунку сухої маси). Чай має тонізуючу, стимулюючу дію на центральну нервову систему, підсилює процеси збудження в корі головного мозку, підвищує розумову і фізичну працездатність. Даремні суперечки: який чай краще - чорний або зелений? Обидва в однаковій мірі корисні, але в лікувальному відношенні виконують різні функції. Наприклад, якщо для гіпертоніків зелений чай є корисним, то для гіпотоніків, навпаки, небажаним.Зелений чай позитивно впливає на функціональний стан кори надниркових залоз. Чорний чай в певних дозах підвищує тонус судин, зміцнює капіляри завдяки великому вмісту вітамінів В, Р, PP.За останні роки з'являються повідомлення про ефективність містяться в чаї деяких флавоноїдів і катехінів, в тому числі міріцітріна, кверцетину та рутину при деяких видах пухлин. Вчені Японії та інших країн встановили, що чай, особливо зелений, володіє певним протипроменевих дією, знижуючи шкідливий вплив радіоактивних речовин на організм.Чай сприятливо діє на функцію нирок і сечовивідних шляхів. Аскорбінова кислота, залізо і мікроелементи чаю є стимуляторами кровотворення. Чай корисний при таких захворюваннях, як гепатит, ревматичний ендокардит, нефрит, а також при деяких шкірних захворюваннях.
***
А між тим є й протипоказання. Обидва чаю, як зелений, так і чорний, шкідливі при гіпертеріоза - підвищеній функції щитовидної залози.Зелений чай протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.Непомірний прийом чаю, особливо зеленого, викликає важкі порушення сну, виснаження організму, серцебиття, тремтіння рук і ряд інших негативних реакцій. Зелений чай, особливо її вищі сорти, абсолютно протипоказані при гіпотонії

Комментариев нет:

Отправить комментарий