суббота, 23 марта 2013 г.

Лікувальні трави для профілактики захворювань шлунка

Тепер настав час поговорити про дуже наболілі проблеми, пов'язаних з шлунком і дванадцятипалої кишкою. Гастрит - це запалення слизової оболонки шлунка. Коли запалення переходить на дванадцятипалу кишку, формується так званий гастродуоденіт. Виділяють два види гастритів і гастродуоденітів: із зниженою і підвищеною кислотністю шлункового соку. Захворювання бувають гострими - виникають вперше і протікають бурхливо - і хронічними - напади повторюються не дуже часто, але із завидною регулярністю. Якщо з гострим гастритом не впоратися вчасно, він переходить у хронічний. Гастрит і гастродуоденіт - найпоширеніші захворювання шлунково-кишкового тракту; за статистикою ними хворіє більше половини дорослого населення Землі. Причини гастриту і гастродуоденита різноманітні: пристрасть до гострої, гарячої і грубої їжі, надмірне вживання алкоголю, нерегулярне харчування, їжа всухом'ятку, стреси, інфікування Helicobacter pylori, тривалий прийом ліків (аспірин, деякі антибіотики), куріння, кишкові інфекції, хронічні інфекції в порожнині рота і глотці (каріозні зуби, запалення мигдалин), захворювання жовчного міхура, печінки, підшлункової залози.
Що ж відбувається? При гастриті пошкоджується вся слизова оболонка шлунка, від цього страждають його залози, що виробляють компоненти шлункового соку і захисну слиз, а також погіршуються процеси відновлення клітин. У результаті порушується робота шлунку, він перестає справлятися з переварюванням їжі. В умовах запалення слизової оболонки шлунка посилюється її всмоктувальна здатність, що часто призводить до інтоксикації як самого шлунка, так і всього організму. Це проявляється погіршенням загального стану, швидкою стомлюваністю, зниженням працездатності, особливо при фізичних навантаженнях. Разом з медикаментозним лікуванням допомагають справлятися з гастритом і гастродуоденітом, з порушеннями секреторної активності підшлункової залози цілющі трави: зелений чай, два види терміналія кабульського і белеріческая, Ембліка лікарська, алтей лікарський, папайя, солодка, кріп. Про властивості зеленого чаю, терміналів і ембліки. ми вже розповідали. Поговоримо про якості інших лікарських трав.
Алтей лікарський
Володіє відхаркувальною, мягчітельним, протизапальною властивостями, завдяки вмісту слизових речовин, крохмалю та інших речовин колоїдного характеру. Ці речовини мають обволікаючим дією і оберігають нервові закінчення слизової оболонки ротоглотки та шлунково-кишкового тракту від різних подразників, сприяють уповільненню всмоктування і більш тривалого місцевим дії різних лікарських засобів. Застосовується переважно при проносах, гострих гастритах, ентероколітах, при виразкових процесах на слизових оболонках шлунково-кишкового тракту.
Папайя
У папайе міститься група травних ферментів, також вона багата вітамінами В, В2, В3, З, амінокислотами, фруктовими кислотами, цінними жирними кислотами і мікроелементами. Відомо, що папайю використовували ще майя і ацтеки, також вона здавна застосовувалася як цілющого засобу в народній медицині Африки та Азії. Вважалося, що плоди папайї надають сприятливий вплив на людський рганізм: покращують функцію шлунково-кишкового тракту, сприяють швидкому відновленню сил після перенесених хвороб. В даний час папайя успішно використовується багатьма вченими і лікарями в програмах зниження маси тіла завдяки наявності в її складі групи ферментів, що сприяють розщепленню білків, їх більш повному перетравленню і засвоєнню. Встановлено, що чим більш повно перетравлюються білки, тим менше жиру засвоює організм. Крім того, папайя, нормалізуючи травлення, запобігає метеоризм і відрижку, виключає біль і погане самопочуття при рясному прийомі їжі, сприяє регулярній роботі кишечника і в підсумку допомагає зберегти фігуру.
Зовсім недавно японськими вченими було зроблено повідомлення про відкриття нового вітаміну, що отримав назву PQQ (pyrroloquinoline quinone). За останні півстоліття це перший новий відкритий вченими вітамін. PQQ стане чотирнадцятий у ряду вже відомих вітамінів. Сама речовина PQQ було виділено з деяких рослинних субстратів ще в 1979-му, за роки численних експериментів вдалося встановити, що воно є вітаміном. Експерименти проводилися на мишах, з раціону яких були майже повністю виключені продукти з вмістом PQQ. З часом у піддослідних мишей спостерігалися порушення репродуктивної функції і випадання шерсті. Учені припускають, що у людини PQQ також може впливати на дітородні функції. За даними японських вчених, PQQ зустрічається в плодах папайї в значній кількості.
Дослідження показали, що папайя покращує самопочуття при різних захворюваннях травного тракту, таких як виразка, коліт, гастрит, допомагає при запорах, а при діабеті зменшує потребу в інсуліні. У Західній Європі плоди папайї застосовують у медичній практиці також як антибактеріальний, в'яжучий засіб.
Солодка
Корінь солодки застосовується як протизапальний і спазмолітичний засіб при гастриті, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, сприяє нормалізації водно-сольового обміну в організмі. Проаналізувавши декілька тисяч рецептів тибетської медицини, учені встановили, що найбільш часто в зборах використовувалася солодка. Вважається, що корінь солодки сприяє омолодженню організму. Одним із самих чудових його властивостей є те, що він підсилює зцілюють дії інших трав.
Кріп пахучий
Ця рослина застосовують як спазмолітичний і вітрогінний засіб для поліпшення функції кишечника. При регулярному вживанні фіточаїв в поєднанні з дієтою відзначається загальне поліпшення самопочуття, нормалізація стільця, зменшення почуття тяжкості в області шлунка, зменшення печії і неприємного присмаку в роті, зменшення болів у шлунку, зменшення відрижки і нудоти, поява апетиту. Людина-це те, що він їсть. Не забувайте про правильне харчування! Це один із стовпів, на якому грунтуються здоров'я і довголіття. Якщо ми не хочемо їсти ліки як їжу, ми повинні їсти їжу як ліки. Адже тоді багато хвороб відступлять. Що може бути простіше і приємніше?

Комментариев нет:

Отправить комментарий