суббота, 23 марта 2013 г.

Цукровий діабет і тиреотоксикоз

Захворювання це займає третє місце за поширеністю, причому серед хвороб залоз внутрішньої секреції діабет міцно утримує першість. У лікуванні цукрового діабету провідне місце належить введенню інсуліну та дієти, що обмежує продукти, багаті вуглеводами, причому при виражених стадіях захворювання абсолютно забороняються легкозасвоювані вуглеводи і продукти, що містять їх удосталь - цукор, варення, мед і т. п.
При легких формах діабету можна з успіхом використовувати лікування рослинами.
Галега лікарська проти діабету
Настій трави галеги лікарської (козлятника) готують таким чином.

    
Беруть 2 ст. ложки сухої подрібненої трави (або 2 чайних ложки насіння) і ввечері заливають в термосі 0,5 л крутого окропу. Вранці проціджують і п'ють по 1/3 - 1/2 склянки 3-4 рази на день за 20-30 хв до їжі при цукровому діабеті.
Траву козлятника можна вживати також у їжу у відвареному вигляді.
Слід пам'ятати, що подібне лікування протипоказано при гіпертонії та захворюваннях кишечника (препарати козлятника викликають підвищення артеріального тиску і при тривалому застосуванні можуть вести до порушення функції кишечника).
Рослина поширена на Україні, в Грузії, південної частини Росії.
Кислі сорти яблук, цукровий діабет і ожиріння
З'їдати по 3-4 кислих яблука в день при цукровому діабеті та ожирінні. Це буде позитивно позначатися на перебігу названих захворювань.
Відвар листя чорниці і діабет

    
Приготувати відвар листя чорниці в співвідношенні 1:20 і пити його по півсклянки 3-5 разів на день за півгодини до їжі при цукровому діабеті.
Відвар листя чорниці знижує вміст цукру в крові.
Народний засіб від цукрового діабету

    
Взяти 500 мл соку ріпчастої цибулі, змішати з 500 мл 96%-ного винного спирту і зберігати в темній пляшці.
Приймати по 1 ст. ложці протягом 5 тижнів при цукровому діабеті. Через 2-3 тижні перерви курс лікування можна повторити.
Овес і діабет

    
Взяти 1 склянку неочищеного вівса, промити холодною кип'яченою водою, залити 1 л крутого окропу (краще робити це ввечері), закрити щільною кришкою, настояти 12 годин, після чого процідити через складену в кілька рядів марлю і випити в три прийоми протягом дня при цукровому діабеті.
Курс лікування три місяці. Після місячної перерви він може бути повторений.
Залишилася після проціджування масу пропустити через м'ясорубку, залити 1 л окропу, варити на слабкому вогні 20 хв, потім процідити і випити протягом дня. Відвар вівса благотворно впливає на функцію печінки у діабетиків.
Кропива дводомна

    
Свіже листя кропиви заливають ввечері в термосі крутим окропом (1:30), настоюють ніч, вранці проціджують і п'ють по 1/5 - 1/4 склянки 3 рази на день за 20-30 хв до їжі при діабеті.
З молодої кропиви готують щі та вітамінні салати.
Хвощ польовий
Використовуються його молоді весняні стебла. Вони надають цукрознижувальної дії.
Готують відвар з трави хвоща польового:

    
30 г хвоща заливають 0,5 л кип'яченої води, кип'ятять 5-7 хв, настоюють 2-3 години, проціджують і п'ють по 1/2 склянки на день за 20-30 хв до їжі при діабеті. Можна готувати і настій з хвоща.
Корисно використовувати хвощ польовий в свіжому вигляді - для салатів, приготування окрошки, а також як начинку для пирогів.
Салат з хвоща польового, зеленої цибулі, кульбаби, щавлю і діабет

    
Взяти 2 склянки дрібно нарізаних молодих весняних стебел хвоща польового, 50 г зеленої цибулі, 40 г листя кульбаби і 20 г щавлю. Все перемішати, заправити рослинним маслом (сметаною) і посолити за смаком. Салат надає цукрознижувальної дії при діабеті.
Горіх волоський
Використовують свіже листя, зібрані в червні і злегка підсушені на сонце (на зиму не заготовляють). З них готують настій:

    
1 ст. ложку подрібненого листя заливають склянкою окропу, кип'ятять 0,5 хв, настоюють 1-2 години, проціджують і п'ють по 1/4 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при діабеті.
Можна використовувати і перегородки волоського горіха: беруть їх від 40 горіхів, заливають склянкою окропу і настоюють на киплячій водяній бані протягом години. Потім знімають, залишають для повільного охолодження, проціджують і п'ють по 1 чайній ложці 3 рази на день за півгодини до їжі.
Кульбаба лікарська

    
2 ст. ложки сухих подрібнених коренів ввечері заливають 0,5 л окропу в термосі, а на наступний день проціджують і п'ють по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при цукровому діабеті.
Свіже листя кульбаби добре включати в салати. Цукрознижувальний ефект кульбаби забезпечується містяться в ньому інсуліноподібний речовиною - інулін. Крім того, кульбаба позитивно впливає на імунну систему.
Шипшина коричної

    
2-3 ст. ложки сухих подрібнених плодів заливають 3 склянками кип'яченої води і кип'ятять 10-12 хв. Потім знімають з вогню, настоюють 2-3 год, після чого п'ють по 1/2 склянки 3-4 рази на день за 20-30 хв до їжі при цукровому діабеті.
Шипшина сприяє нормалізації вуглеводного обміну і підвищує захисні сили організму.
Подорожник великий

    
2 ст. ложки сухого подрібненого листя заливають 0,5 л кип'яченої води кімнатної температури, витримують на киплячій водяній бані 15 хв, настоюють 30-40 хв і п'ють по 1/3 - 1/2 склянки 2-3 рази на день за півгодини до їжі при діабеті .
Сік подорожника п'ють по 1-2 ст. ложки 3 рази на день за 20 хв до їди.
Плантаглюцид (аптечний препарат подорожника, що випускається в гранулах) приймають по 1/2-1 чайній ложці 3 рази на день за 20-30 хв до їди (попередньо розводять у невеликій кількості теплої води).
Смородина чорна

    
2 ст. ложки сухого подрібненого листя заливають 0,5 л окропу, настоюють 15-20 хв, проціджують і п'ють по 1/2-1 склянці 2-3 рази на день за 20-30 хв до їди.
Плоди смородини показані при цукровому діабеті в будь-якому вигляді.
Сухоцвіт болотна

    
2 ст. ложки сухого подрібненого листя заливають 0,5 л окропу, витримують 15 хв на водяній бані, потім знімають і наполягають 30-50 хв при кімнатній температурі. Після чого проціджують і п'ють настій по 1/4 склянки 3 рази на день за 20 хв до їжі при цукровому діабеті.
Квітковий пилок

    
Приймають її по 1/2-1 чайній ложці 3 рази на день за 20-30 хв до їжі при цукровому діабеті.
Овес посівної

    
75 г зерен вівса заливають 0,5 л кип'яченої води, кип'ятять протягом 1 год, наполягають 7-8 год, проціджують і п'ють по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при діабет тобто
Чорниця звичайна
Листя її виразно знижують рівень цукру в крові і можуть певною мірою замінити інсулін.

    
Готують настій (1-20) з листя чорниці і п'ють його по 1/2 склянки 4-5 разів на день за 30 хв до їжі при діабеті.
Лавр благородний

    
10 г сухого подрібненого листя заливають в термосі трьома склянками окропу, настоюють 2-3 год і п'ють по 1/2 склянки 3-4 рази на день за 20-30 хв до їжі при цукровому діабеті.
Береза ​​біла

    
3 ст. ложки сухого листя заливають 0,5 л крутого окропу, настоюють 2-3 години і п'ють по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при діабеті.
Глід криваво-червоний

    
2 ст. ложки сухих плодів заливають на ніч 0,5 л крутого окропу в термосі, а на наступний день проціджують і п'ють по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при діабеті.
Можна скористатися і настоянкою глоду. Доза її 20-30 крапель на прийом (розводиться в невеликій кількості води) 3 рази на день за 20-30 хв до їди.
Приймають також і свіжі плоди глоду.
Ожина сиза

    
2 ст. ложки сухого подрібненого листя заливають 0,5 л окропу, витримують 15 хв на киплячій водяній бані, потім знімають, настоюють 30-40 хв, проціджують і п'ють настій по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при діабеті.
Використовують також і плоди ожини в будь-якому вигляді.
Суниця лісова

    
2 ст. ложки сухого подрібненого листя заливають 0,5 л окропу і готують настій, як зазначено вище. П'ють його по 1/3-1/2 склянки 3-4 рази на день за 20-30 хв до їжі при діабеті.
Плоди суниці використовують у будь-якому вигляді. Свіжий сік суниці приймають по 1/4 склянки 3 рази на день.
Дивосил високий

    
2 ст. ложки сухих подрібнених коренів рослини заливають ввечері 0,5 л крутого окропу в термосі, а на наступний день проціджують і п'ють по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при діабеті.
Коріння оману містять інулін, який забезпечує цукрознижувальний ефект.
Квасоля звичайна

    
Збирають стручки квасолі в серпні. Використовують їх стулки у вигляді відвару: 20 г лушпиння квасолі заливають 1 л кип'яченої води, варять на слабкому вогні 2-3 год, після охолодження проціджують і п'ють по 1/2 склянки за 20-30 хвилин до їди 3-4 рази на день в протягом 3-4 місяців при діабеті.
Капуста білокачанна

    
Свіжоприготований сік капусти приймають по 1/2 склянки 3 рази на день за 20-30 хв до їжі при цукровому діабеті.
Часник

    
Настоянка часнику знижує рівень глюкози в крові. Приймають її по 15-20 крапель 2-3 рази на день, в невеликій кількості води за 15-20 хв до їжі при діабеті.
Лопух великий
Рослина це може надати істотну допомогу при лікуванні преддиабета і легкої форми діабету. Відвар кореня лопуха (він абсолютно нешкідливий) покращує інсулінообразующую функцію підшлункової залози, нормалізує обмінні процеси в організмі.

    
25 г подрібнених коренів лопуха, заливають їх в емальованій каструлі 500 мл крутого окропу, закривають кришкою і нагрівають на киплячій водяній бані 30 хв. Потім настоюють протягом 1-1,5 год, проціджують, залишок віджимають і додають до відвару. Обсяг його доводять кип'яченою водою до 500 мл. П'ють відвар теплим по 1/2 склянки 2-3 рази на день.
Адаптогенні рослини
Женьшень, левзея, лимонник китайський і т. п. адаптогенні рослини викликають виражене зниження цукру в крові у здорових людей і хворих на діабет і надають нормалізуючий вплив на вуглеводний обмін. Крім того, адаптогенні рослини стимулюють імунні реакції організму, що також позитивно позначається на перебігу діабету. Настоянку женьшеню призначають по 20-25 крапель 3 рази на день. Якщо її немає, то використовують препарати інших адаптогенних рослин. Так, настойку левзеї приймають по 20-30 крапель 2-3 рази на день, екстракт заманихи-по 30-40 крапель 2-3 рази вдень, екстракт елеутерококу-по2мл Зрази на день, екстракт родіоли рожевої - по 5-10 крапель 3 рази в день. Настоянку лимонника китайського приймають по 25 - 30 крапель 2-3 рази на день. Випивають з невеликою кількістю води за 20-30 хвилин до їжі, останній прийом повинен бути не пізніше 19 годин вечора.
З ягід лимонника можна готувати відвар;

    
20 г ягід заливають 0,5 л кип'яченої води, кип'ятять 20 хв на слабкому вогні, настоюють 3-4 години і п'ють по 1/5 склянки 2-3 рази на день при діабеті.
Деякі більш складні рецепти:
№ 1

    
Чорниця звичайна, листя 35,01
    
Кропива дводомна, трава 35,0
    
Кульбаба лікарська, корінь 30,0
10 г суміші покласти в емальовану каструльку, залити 200 мл окропу, закрити кришкою і помістити у велику каструлю з киплячою водою. Витримати 30 хв, періодично помішуючи, в цій, так званій водяній бані, потім залишити для повільного охолодження на 30-40 хв, (Дози сухих рослин дани в грамах.) Після чого процідити і довести кип'яченою водою до об'єму 200 мл. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день перед їжею при цукровому діабеті.
№ 2

    
Лопух великий, корінь 50,0
    
Чорниця звичайна, листя 50,0
Приготування як у попереднього збору. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їжі при цукровому діабеті.
№ 3

    
Горіх волоський, листя 20,0
    
Козлятник лікарський, трава 20,0
    
Кропива дводомна, листя 20,0
    
Цикорій звичайний, листя 20,0
    
Кульбаба лікарська, листя 20,0
2 ст. ложки збору залити 0,5 л кип'яченої води, кип'ятити 2-3 хв, настояти 30-40 хв, процідити і пити по 1/4 склянки 3-4 рази на день за 15-20 хв до їжі при цукровому діабеті.
№ 4

    
Квасоля звичайна, стулки стручків 25,0
    
Козлятник лікарський, трава 25,0
    
Береза ​​бородавчаста, листя 25,0
    
Чорниця звичайна, листя 25,0
Взяти 2 ст. ложки збору, залити двома склянками кип'яченої води, кип'ятити 10 хв, настояти 30-40 хв, процідити і пити по 1/2 склянки 3 рази на день за 30 хв до їжі при цукровому діабеті.
№ 5

    
Козлятник лікарський, трава 25,0
    
Горець пташиний, трава 25,0
    
М'ята перцева, листя 25,0
    
Горіх волоський, листя 25,0
2 ст. ложки збору залити 0,5 л окропу, кип'ятити 2-3 хв, настояти 30-40 хв, процідити і пити по 1/3 склянки 3-4 рази на день за 15-20 хв до їжі при цукровому діабеті.
№ 6

    
Квасоля звичайна, стулки стручків 50,0
    
Чорниця звичайна, листя 50,0
2 ст. ложки суміші залити двома склянками кип'яченої води, кип'ятити 10 хв, настояти 30-40 хв, процідити і пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при цукровому діабеті.
№ 7

    
Чорниця звичайна, листя 50,0
    
Кропива дводомна, трава 25,0
    
Бузина чорна, листя 25,0
Взяти 10 г суміші, помістити в емальовану каструльку, залити 200 мл окропу, закрити кришкою і нагрівати на водяній бані 30 хв. Потім залишити для охолодження на 30-40 хв, після чого отриманий відвар процідити і довести його обсяг кип'яченою водою до 200 мл. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їжі при цукровому діабеті.
№ 8

    
Кульбаба лікарська, коріння 20,0
    
Чорниця звичайна, листя 20,0
    
Кропива дводомна, трава 20,0
    
Козлятник лікарський, трава 20,0
    
Квасоля звичайна, стулки стручків 20,0
1 ст. ложку подрібненого збору залити ввечері в термосі 0,5 л окропу, вранці процідити і пити настій теплим по? склянки 3 рази на день за півгодини до їжі при цукровому діабеті.
№ 9

    
Козлятник лікарський, трава 40,0
    
Брусниця звичайна, листя 40,0
    
Крушина ольховидная, кора 10,0
    
Береза ​​повисла, листя 10,0
3 чайних ложки подрібненої суміші залити 3 склянками окропу, витримати 15 хв на водяній бані, настояти 30-40 хв, процідити і пити по 2/3 склянки 3 рази на день при цукровому діабеті.
№ 10

    
Валеріана лікарська, кореневище з корінням 25,0
    
Козлятник лікарський, трава 25,0
    
Чорниця звичайна, листя 25,0
    
Мучниця звичайна, листя 25,0
2 ст. ложки подрібненого збору залити 0,5 л кип'яченої води, кип'ятити 10 хв, настояти 1-2 год, процідити і пити по 1/2 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі при цукровому діабеті.
№ 11

    
Кульбаба лікарська, листя 25,0
    
Горець пташиний, трава 25,0
    
Цикорій звичайний, листя 25,0
    
Суниця лісова, листя 25,0
2 ст. ложки збору залити 0,5 л кип'яченої води, кип'ятити 3-5 хв, настояти 1-1,5 год, процідити і пити по 1/3 склянки 2-Зрази на день за 20-3 & хв до їжі при цукровому діабеті.
№ 12

    
Козлятник лікарський, трава 35,0
    
Чорниця звичайна, листя 35,0
    
Бузина чорна, листя 20,0
    
Омела біла, трава 10,0
2 ст. ложки суміші залити двома склянками киплячої води, закрити кришкою і нагрівати на водяній бані 15 хв. Потім залишити для охолодження на 30-40 хв, після чого процідити, довести об'єм настою кип'яченою водою до початкового рівня і пити по 1/2 - 2/3 склянки 2-3 рази на день за 30 хв до їжі при цукровому діабеті.
№ 13

    
Чорниця звичайна, 40,0
    
Суниця лісова, листя 25,0
    
Липа серцеподібна, квітки 20,0
    
Коровяка скипетровидного, квітки 15,0
Приготування і застосування як у попереднього збору.
№ 14

    
Чорниця звичайна, листя 20,0
    
Заманиха висока, коріння 10,0
    
Оман високий, корені 10,0
    
Шипшина коричної, плоди 10,0
    
Хвощ польовий, трава 10,0
    
Звіробій продірявлений, трава 10,0
    
Ромашка аптечна, квітки 10,0
    
М'ята перцева, трава 10,0
    
Череда трироздільна, трава 10,0
Приготувати настій (1:20) і приймати його по 1/3 склянки до їди 3 рази в день при цукровому діабеті.
№ 15

    
Квасоля звичайна, стулки стручків 20,0
    
Чорниця звичайна, листя 20,0
    
Шипшина коричної, плоди 15,0
    
Хвощ польовий, трава 15,0
    
Аралія маньчжурська, коріння 10,0
    
Ромашка аптечна, квітки 10,0
    
Звіробій продірявлений, трава 10,0
2 ст. ложки суміші залити ввечері в термосі 0,5 л окропу, настояти ніч, вранці процідити і пити по 1/3 склянки 2-3 рази на день за півгодини до їжі протягом 3-4 тижнів при цукровому діабеті.
Через 10-15 днів курс лікування можна повторити. Протягом року допускається проведення 3-4 курсів лікування цим збором.
Збір покращує глікогенобразующую функцію печінки, сприяє зниженню цукру в крові, має протизапальну і загальнозміцнюючу дію.

Комментариев нет:

Отправить комментарий