суббота, 23 марта 2013 г.

Захворювання органів травлення і діарея

Відвар цмину піскового і захворювання шлунково-кишкового тракту

    
2 ст. ложки сухих подрібнених квіток цмину піскового залити 0,5 л кип'яченої води, довести до кипіння і варити 10 хв на слабкому вогні, потім настояти 1-2 год, процідити і пити по 1/4 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, запорах, а також при аскарид.
Відвар цмину піскового сприятливо впливає на функцію травлення, надає антибактеріальну, протизапальну, спазмолітичну, легке проносне, кровоспинний і противоглистное дії. Хороший глистогінний ефект відзначається при аскариди (це тим більше важливо, якщо врахувати відсутність у цмину, в порівнянні з іншими глистогінний засіб, явної токсичності).
Настій насіння льону - прекрасний протизапальний засіб

    
Товченого насіння залити киплячою водою (у співвідношенні 1:30), збовтувати протягом 15 хв, потім процідити і віджати залишок у настій.
Пити по 1/4 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі протягом 2-3 тижнів як обволікаючий, пом'якшувальний запальні роздратування і легкий проносний засіб при запаленні слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, харчовому отруєнні виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, запальних захворюваннях дихальних шляхів, а також сечового міхура і нирок.
Відвар листя малини і шлунково-кишкові захворювання

    
3 ст. ложки сухого подрібненого листя малини залити 0,5 л кип'яченої води, довести до кипіння і варити на слабкому вогні 7-10 хв. Потім настояти півгодини-годину, процідити і пити по 1/2 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі як в'яжучий, протизапальний і вітамінний засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, проносі і кровотечах.
Ягоди ялівцю і захворювання органів травлення

    
Приготувати відвар з подрібнених ягід ялівцю звичайного у співвідношенні 1:20 і пити його по 1 ст. ложці 3-4 рази на день за півгодини до їжі при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і печінки.
Відвар ягід ялівцю посилює секрецію шлункового соку, має бактерицидну і жовчогінну дії, посилює перистальтику кишечника, покращує травлення.
Можна використовувати і свіжі ягоди ялівцю: починають з 2-3 ягід (жують їх натщесерце), потім збільшують їх кількість щодня на 1, доводячи до 13-15, після чого поступово знижують кількість ягід до 5 (цей метод лікування більш ефективний, ніж прийом відвару).
Репешок і захворювання органів травлення
Зазвичай використовують настій трави репешка звичайного:

    
2-3 ст. ложки сухої подрібненої трави залити в термосі 0,5 л крутого окропу, настояти 1-2 години, процідити і пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день (бажано додавати мед за смаком) при проносах, болях в животі, блювоті, гастритах, колітах, захворюваннях печінки і жовчних проток, камені в жовчному міхурі, геморої, захворюваннях селезінки та ін
При цих же захворюваннях можна приймати і порошок трави Репешко по 1 г 3-4 рази на день. Настій Репешка з медом вважається в народі одним з кращих засобів при хворобах печінки, жовчного міхура і селезінки.
Відвар горобини звичайної і захворювання органів травлення

    
2-3 ст. ложки сухих плодів горобини червоної залити 0,5 л кип'яченої води, довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хв. Потім настояти 1-2 год, процідити і пити по 1/3 склянки 2-3 рази на день при анацидних та гіпоцидні гастритах, ентероколітах, геморої, а також як сечогінний, кровоспинний, жовчогінний і в'яжучий засіб при захворюваннях сечового міхура та жовчних шляхів.
Кмин і атонія шлунка і кишечнику

    
Настій кмину: 2 ст. ложки плодів кмину звичайного залити в термосі 0,5 л окропу, настояти 2-3 год, процідити.
Пити по 1/3 - 1/2 склянки 2-3 рази на день після їди при атонії шлунка та кишечнику (як тонізуючий, збудливий їх діяльність), скупченні газів (як вітрогінний), при диспепсії (порушеннях травлення), запаленнях тонкого і товстого кишечника (ентеритах, колітах), для посилення секреції травних залоз, жовчовиділення, зниження процесів бродіння і гниття в кишечнику (особливо у дітей і у людей похилого віку), при порушенні функції жовчовивідних протоків та підшлункової залози.
Порошок кмину: приймати по 1-2 г 3 рази на день за годину до їжі за тими ж свідченнями, що і настій кмину.
Плоди кмину: приймати по 2-3 г 3 рази на день за годину до їжі сухі плоди кмину, ретельно розжовуючи їх.
Кмин збуджує апетит, стимулює секрецію травних залоз і сприяє травленню, знімає спазми кишечнику, надає антисептичну та знеболюючу дії.
Настій деревію і шлунково-кишкові захворювання

    
2 ст. ложки подрібненої сухої трави деревію звичайного залити в термосі 0,5 л крутого окропу, настояти 2 - 3 год, процідити і пити по 1/4 - 1/3 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі при відсутності апетиту, при гастритах, виразковій хвороби шлунка і 12-палої кишки, коліті і ентероколітах.
Настій деревію має протизапальну, ранозагоювальну і кровоспинну діями.
Відвар перстачу і запалення шлунково-кишкового тракту
1 ст. ложку сухих подрібнених коренів перстачу прямостоячого залити 0 ', 5 л окропу, довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15-20 хв. Потім настояти 2-3 год, процідити і пити по 1/4 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі при проносах, дизентерії, запаленнях в шлунково-кишковому тракті, виразці шлунка (відвар перстачу послаблює секреторну функцію шлунка, що надає позитивний ефект при виразкової хвороби шлунка, супроводжуваної зазвичай гіперсекрецією). Сприятливий ефект відвар перстачу надає також при захворюваннях печінки.
Перстач має протизапальну, болезаспокійливу і кровоспинний дії.
Відвар ячменя при шлунково-кишкових захворюваннях

    
50 г зерен ячменю залити 0,5 л кип'яченої води, настояти 4-6 год, потім варити 10-12 хв, знову настояти півгодини-годину, процідити і пити по 1/4 склянки 3-4 рази на день при шлунково-кишкових захворюваннях і частих проносах.
Відвар ячменя володіє пом'якшуючими і обволікаючими властивостями, зменшує хворобливе роздратування слизових оболонок шлунка і кишечника, надає загальнозміцнюючу і тонізуючу дію.
Буряк і порушення травлення
З'їдати щодня натщесерце по 100-150 г буряка звичайної (їдальні, червоною) при порушеннях травлення, запорах і хворобах печінки. Завдяки наявності в ній бетаїну і бетанін, поки не виявлених в інших овочах білкових алкалоідоподобних речовин, буряк підвищує засвоєння білків їжі і бере участь в утворенні холіну - речовини, що покращує діяльність клітин печінки, жировий обмін (бетаїн і бетанін відносяться до липотропним речовинам, які приймають активну участь в жировому обміні, вони близькі за своєю хімічною будовою до регуляторів обміну речовин - холін і лецитину). У зв'язку з наявністю в буряках не перетравлюється клітковини пектинів і органічних кислот вона підсилює перистальтику кишечника, полегшуючи тим самим пересування по ньому їжі, активізує виділення травних соків і жовчі. Володіє буряк також легким проносним, ранозагоювальну, знеболюючу та протизапальну дію.
Порівняно недавно знайдений в буряку вітамін (раніше вважалося, що він є лише в капусті), хоча і міститься в менших кількостях, ніж у капусті, але зате здатний зберігатися після теплової обробки. Цей вітамін сприяє загоєнню виразки шлунка і 12-палої кишки.
Настій трав з медом при шлунково-кишкових болях
Приготувати збір за наступним рецептом:

    
Ромашка аптечна, квітки 60
    
М'ята перцева, трава 20
    
Фенхель звичайний, плоди 10
    
Валеріана лікарська, кореневище з корінням 10
1 ст. ложки сухої подрібненої суміші залити 0,5 л окропу, кип'ятити на слабкому вогні 2-3 хв, настояти півгодини-годину, процідити, розчинити бджолиний мед з розрахунку 1 ст. ложка на склянку настою і пити його по 1/2 - 2/3 склянки 3 рази на день при спазмах кишечника і відчутті важкості в області шлунку.
Настій трав з медом при метеоризмі і спазмах кишечника
Приготувати збір за наступним рецептом:

    
Ромашка аптечна, квітки 30
    
Валеріана лікарська, кореневище з корінням 20
    
М'ята перцева, трава 20
    
Фенхель звичайний, плоди 15
    
Аїр болотний, коріння 15
1 ст. ложки сухої подрібненої суміші залити 0,5 л окропу, кип'ятити на слабкому вогні 2-3 хв, настояти 1-2 год, процідити, розчинити бджолиний мед з розрахунку 1 ст. ложка на склянку настою і пити його теплим по 1/2-2/3 склянки 3 рази на день після їди при метеоризмі і спазмах кишечника.
Настій трав з медом і метеоризм
Приготувати збір наступного складу:

    
Фенхель звичайний, плоди 40
    
Валеріана лікарська, кореневища з коренями 30
    
М'ята перцева, трава 30
2 ст. ложки сухої подрібненої суміші залити 0.5 л окропу, кип'ятити на слабкому вогні 2-3 хв, настояти 1-2 год, процідити, розчинити бджолиний мед з розрахунку 1 ст. ложка на склянку настою і пити його теплим по 1/3 склянки 4 рази на день за 30 хв до їди при метеоризмі.
Яблука і шлунково-кишкові захворювання
З'їдати по яблуку 2-3 рази на день при запальних захворюваннях шлунка і кишечника (як засіб, що покращує травлення і нормалізує обмін речовин).
Яблука містять дубильні речовини, що володіють терпкою дією, що дуже корисно при шлунково-кишкових хворобах. Крім того, яблука багаті пектиновими речовинами, здатними всмоктувати і виводити з організму різні отруйні сполуки (особливо багато пектину в зрілих і печених яблуках). Крім усього іншого, яблука - джерело вітамінів (щоправда, зміст їх відносно небагато, за винятком вітаміну Р - 1 -2 яблука можуть забезпечити добову потребу в ньому) і мікроелементів, абсолютно необхідних організму і підвищують його захисні сили (при дизентерії і колітах, наприклад , призначають сирі і печені протерті яблука).
Настій трави золототисячника зонтичного і захворювання органів травлення

    
3 ст. ложки сухої подрібненої трави золототисячника зонтичного залити в термосі 0,5 л окропу, настояти 1 - 2 год, процідити і пити по 1/2 склянки настою 2-3 рази на день за півгодини до їжі для підвищення апетиту, при метеоризмі, диспепсії ( порушеннях травлення), гастритах зі зниженою кислотністю, захворюваннях печінки і жовчного міхура.
Хрін з медом для хорошого травлення
Натерти хрін і змішати його в співвідношенні 1:1 з бджолиним медом. 1 чайну ложку цієї суміші намазати на хліб і з'їсти перед їжею для збудження апетиту і поліпшення травлення.
Настій щавлю і органи травлення

    
1 ст. ложку сухого подрібненого листя щавлю звичайного (кислого) залити 0,5 л кип'яченої води, довести до кипіння, варити 15 хв на слабкому вогні, настояти півгодини-годину, процідити і пити по 1/3 склянки 3-5 разів на день за півгодини до їжі для поліпшення функції печінки, жовчного міхура, стимуляції процесів травлення, а також як вітамінний засіб.
Настій протипоказаний при гастритах з підвищеною кислотністю, виразці шлунка і 12-палої кишки, захворюваннях нирок, нирковокам'яній хворобі і подагрі.
Кульбаба і органи травлення
Приготувати відвар коренів кульбаби:

    
1 ст. ложку сухих подрібнених коренів, залити 0,5 л кип'яченої води, довести до кипіння і варити на слабкому вогні 10 хв. Потім настояти 3-4 год, процідити.
Пити по 1/4 - 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі при зниженні апетиту, для підвищення секреції травних залоз при гастриті зі зниженою кислотністю, для поліпшення діяльності травного тракту, при хворобах печінки і жовчного міхура (в якості жовчогінного засобу), зниженні функції підшлункової залози, а також як легкий проносний засіб.
Подібними ж ефектами володіє і настій з листя кульбаби. Готують його так:

    
2-3 ст. ложки сухого подрібненого листя кульбаби залити в термосі 0,5 л крутого окропу, процідити і пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день за півгодини до їжі.
Настій кропу і травлення

    
Взяти 2 ст. ложки розтертого укропного насіння, залити в термосі 0,5 л крутого окропу, настояти 30-40 хв, процідити і пити по половині склянки за півгодини до їди 3-4 рази на день для поліпшення апетиту, травлення, при спазмах органів черевної порожнини, а також як вітрогінний засіб.
Настій хмелю і органи травлення

    
Приготувати водний настій із шишок хмелю у співвідношенні 1:30 і пити його по 1/4 склянки 2-3 рази на день за півгодини до їжі для поліпшення апетиту і травлення при гастритах, ентеритах, захворюваннях жовчного міхура і печінки.
Настій хмелю надає знеболюючу, протиспазматичний і протизапальну дію.
Настій плодів фенхелю і органи травлення

    
2 ст. ложки розтертих плодів фенхелю залити в термосі 0,5 л крутого окропу, настояти півгодини-годину, процідити і пити по 1/2 склянки за 20-30 хв до їжі 4-5 разів на день як засіб, що сприяє травленню, а також при порушенні рухової функції кишечника, спастичних колітах, метеоризмі (як вітрогінний засіб) і жовчно-кам'яної хвороби.
Настій трав фенхелю виявляє протимікробну, протизапальну і антисептичну дію.
Порошок насіння моркви і травлення
Приймати по 1 г порошку насіння моркви 3 рази на день для поліпшення апетиту, травлення і як вторгнень засіб.
Полин, деревій і хороший апетит

    
Полин гіркий, трава 80,0
    
Деревій звичайний, трава 20,0
1 чайні ложки сухого подрібненого збору залити в термосі 0,5 л крутого окропу, настояти 30-40 хв, процідити і пити по 1/4 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі для підвищення апетиту і поліпшення травлення.
Настоянка аїру - відмінний протизапальний засіб

    
Взяти 20 г подрібненого кореневища лепехи, залити в пляшці з темного скла 100 мл спирту, настоювати 8-10 днів у теплому і темному місці, періодично збовтуючи. Потім процідити і пити по 20 крапель, розведених в невеликій кількості води, 3 рази на день для поліпшення апетиту, травлення, а також при грипі, шлунково-кишкових інфекціях (як допоміжний засіб), запаленні нирок і сечового міхура, запальних захворюваннях ясен, зубів і т.п.
Рисовий відвар проти проносу

    
1 чайну чашку рису залити 6-7 чашками води, поставити на слабкий вогонь і прокип'ятити. Отриманий відвар охолодити, процідити і давати дитині по 1/3 чашки кожні дві години при проносі.
Відвар сушених груш - прекрасне закріплює засіб.

    
1 стакан подрібнених плодів (більш ефективні дикорослі груші) залити 0,5 л окропу, варити на слабкому вогні 15 хв, настояти 2-3 год і пити натщесерце по півсклянки 4 рази на день при проносі.
Відвар сушених груш володіє також протигарячковий, сечогінну, протизапальну та сахаропонижающим властивостями і використовується при набряках, сечокам'яної хвороби та цукровому діабеті.
Відвар плодів черемхи - надійний засіб при проносі

    
1 ст. ложку плодів черемхи залити склянкою окропу, варити на слабкому вогні 10 хв, настояти 1-2 год, процідити і пити по 1/2 склянки 2-3 рази на день при проносі.
Відвар чорниці проти проносу

    
Приготувати відвар з сухих ягід чорниці в співвідношенні 1:20 і пити його по 1/2 склянки 2-Зрази на день при проносах.
Відвар трав з медом і розлад шлунка
Приготувати збір за наступним рецептом:

    
Деревій звичайний, трава 30
    
Хвощ польовий, трава 30
    
Перстач прямостоячий, коріння 20
    
Полин гіркий, трава 20
2 ст. ложки сухої подрібненої суміші залити 0,5 л окропу, кип'ятити на слабкому вогні 10-15 хв, настояти 1-2 год, процідити, розчинити бджолиний мед з розрахунку 1 ст. ложка на склянку відвару і пити його теплим по 1/2 - 2/3 склянки 3 рази на день при метеоризмі і схильності до проносів.
Черемуха з прополісом і проноси
Приготувати відвар черемхи:

    
1 ст. ложку сухих плодів залити 1 склянкою окропу, проварити на слабкому вогні 10-15 хв, настояти, процідити, додати 30 крапель 20%-ної спиртової настоянки прополісу і пити по 1/3 - 1/2 склянки 2-3 рази на день за 20 -30 хв до їжі при проносі, хронічному гастриті та ентероколіті.
Відвар листя ожини і розлад шлунка

    
3 ст. ложки сухого подрібненого листя ожини залити 0,5 л кип'яченої води, варити на слабкому вогні 10 хв, настояти півгодини-годину, процідити і пити по половині склянки 3 рази на день при розладі шлунка і шлунково-кишкових захворюваннях.
Відвар листя ожини володіє терпкою, протизапальною, бактерицидною, поліпшуючим діяльність кишечника і загальнозміцнюючим ефектами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий