вторник, 23 октября 2012 г.

Грецкий горіх(волоський)


Стародавні греки називали його «святом для мізків» і навіть «їжею богів». Високо цінував волоський горіх Авіценна, посилаючись на Гіппократа: «Корисний при нетравленні шлунка, укріплює головні органи: мозок, серце, печінка; загострює почуття, особливо якщо поєднувати з інжиром і родзинками; цілюще для літніх людей». Сарасваті в «йоговской терапії» помітив: «Горіхи містять в п'ять разів більше поживних речовин, ніж яйця; більше жиру, ніж масло; більше білка, ніж м'ясо; але для переварювання вони вимагають значно більше гастрических соків». Для кращого засвоєння він радить розмочувати горіхи у воді. У волоського горіха лікарською сировиною служить все: кора і коріння, листя, околоплодника, як зелені, так і зрілі горіхи, навіть внутріорешние перегородки і шкаралупа.Запалення лімфатичних вузлів. 1 столову ложку листя або зелених околоплодника залити склянкою окропу, настояти 2 години, процідити. Пити по 1 столовій ложці 3 рази на день незалежно від їжі. Дітям - по 1 чайній ложці теж 3 рази на день.Полікістоз. 2 столові ложки горіхових перегородок залити 1,5 склянки окропу, кип'ятити 20 хвилин, настояти 1 годину. Пити по півсклянки 3 рази на день протягом місяця. Перевіритися. При необхідності через 2 тижні повторити.КІСТА ЯЄЧНИКА. Шкарлупки від 15 20 горіхів залити 0,5 л горілки, настояти 10 днів. Лікування один раз на добу: влити 1 столову ложку в півсклянки води і випити вранці натщесерце. Через місяць - перевірка. Шкарлупки не проціджувати.АДЕНОЇДИ. 1 столову ложку околоплодника на 1 склянку води, довести до кипіння, зняти з вогню і настояти до охолодження. Капати в кожну ніздрю по 6 8 крапель 3 4 рази на день.ГІПЕРТОНІЯ. З'їдати щодня по 100 г горіхів (можна з медом) протягом 45 днів.Гастрит з підвищеною кислотністю. З'їдати щодня за 7 10 волоських горіхів.ДІАБЕТ. 1 столову ложку сухого подрібненого листя кип'ятити в 2 склянках води протягом 15 20 хвилин. Прийняти настій в 3 4 прийоми протягом дня.Вугровий висип гнійний характер. Змішати рівні частини листя горіха, кореня оману і трави фіалки триколірної. 2 столові ложки суміші залити 0,5 л окропу, ще кип'ятити 5 хвилин, настояти до охолодження, процідити. Пити по півсклянки 4 рази на день незалежно від їжі.Занадто великий перелік захворювань, при яких приносить користь і зцілення цей найцінніший дар природи. В даному випадку в моє завдання не входить детально роз'яснювати, що і при яких хворобах застосовується. Зате про протипоказання необхідно пам'ятати.
***
Волоський горіх не рекомендується вживати в їжу при хронічних колітах і ентероколітах. Високий вміст білка в ядрах іноді провокує алергічні реакції - кропивницю, висипу - аж до набряку Квінке, і може викликати алергічний стоматит, діатез. На багатьох прикладах я переконувався в тому, що волоські горіхи протипоказані хворим, що страждають екземою, нейродермітом, псоріазом і деякими іншими шкірними захворюваннями. Прийом навіть невеликої кількості горіхів сприяє загостренню цих хвороб.

Комментариев нет:

Отправить комментарий