четверг, 18 июля 2013 г.

Радіонукліди в рибі, молоці м'ясі

А як знизити вміст радіонуклідів в інших продуктах харчування, зокрема м'ясі, рибі, молоці?
М'ясо і рибу спочатку слід гарненько промити в проточній воді і зняти поверхневий шар. Попереднє замочування м'яса в солоній воді також знижує рівень радіації в ньому. Спочатку м'ясо варіть в солоній воді протягом 10 хвилин, потім отриманий бульйон злийте і далі варіть до готовності в новій порції води, не забувши знову посолити. Найгірше руйнується стронцій, який міститься в кістках забійних тварин. Їх краще не варити. Знайте, що з яловичини в бульйон переходить 20 - 25% радіонуклідів, а з курятини - до 45%.
Суттєвого зниження радіонуклідів у молоці можна домогтися приготуванням з нього різних молочнокислих продуктів. Так, з молока у вершки переходить тільки 16% йоду - 131 і 5% стронцію - 90. Радіоактивний цезій переходить в сметану, сир, масло, сир у кількості 9, 21, 2 і 10% відповідно.
Багатьох цікавить, чи можна попередити накопичення радіонуклідів в організмі людини.
Для цього потрібно, перш за все, побільше вживати продуктів, багатих вітамінами і мікроелементами. Знайте, що всі «пофарбовані» продукти (морква, буряк, ягоди і т. д.) містять речовини, які можуть знижувати рівень радіонуклідів в організмі. Так, наприклад, зменшення накопичення радіоактивного цезію сприяє вживання продуктів, багатих калієм (родзинки, курага, інші сухофрукти, картопля). Накопиченню стронцію перешкоджають продукти, що містять у великій кількості кальцій, - нежирне молоко, сири, сир, капуста, зелень петрушки. Стійкість організму до радіації підвищують також препарати обліпихи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий