четверг, 18 июля 2013 г.

Радіонукліди у харчових продуктах

Щоб в організм менше надійшло шкідливих хімічних сполук, всі овочі, плоди і фрукти перед вживанням потрібно ретельно вимити гарячою водою, а зелень - теплою.
З яблук, груш, кабачків, патисонів, буряка та інших коренеплодів необхідно зрізати тонкий шар шкірки, а у капусти зняти верхні листки і викинути качан. Помітно знижує вміст шкідливих сполук, зокрема нітратів, вимочування очищених овочів протягом 1-2 годин, після чого воду потрібно злити і потім двічі поміняти її, а вже потім варити їх. Звичайно, при цьому «вимиваються» і корисні компоненти, зокрема вітаміни, але з двох зол доводиться вибирати менше.
Салати і овочеві гарніри намагайтеся готувати з суміші рослинних продуктів, а не з одного виду, це теж зменшить надходження шкідливих речовин в організм. Доведеться відмовитися і від звички з'їдати за один присід кавун чи диню - баштанні мають підвищену здатність накопичувати в собі нітрати з грунту. Це ж характерно і для буряків, редьки, редиски, селери.
На жаль, яскраво виражених зовнішніх проявів надмірності, скажімо, тих же нітратів та інших шкідливих домішок в овочах практично немає. І все ж неприродно жовті під шкіркою картопля, кабачки, а також овочі, які без особливої ​​причини раптом розм'якшуються, починають швидко псуватися, краще не використовувати в їжу - швидше за все, в них надлишковий вміст шкідливих для здоров'я хімічних речовин.
У наші дні грунт, вода і повітря, крім отрутохімікатів, можуть бути заражені і радіоактивними речовинами, які потім з продуктами, можливо, потраплять в організм людини. Як цього уникнути?
У таких випадках основну увагу потрібно приділити правильній технологічної та кулінарній обробці продовольства. Так, наприклад, при переробці зерна в борошно і крупу видаляються оболонка злакових, містять найбільшу кількість радіонуклідів. Завдяки цьому наявність в борошні і крупі, скажімо, радіоактивного стронцію вдається знизити в 1,5 - 3 рази. Звичайно, така мука позбавляється цілого ряду мікро-і макроелементів, вітамінів, "інших біологічно цінних речовин, але в даному випадку мета виправдовує засоби.
Нагадаю, що з картоплі та буряка при очищенні видаляється до 40% радіоактивних речовин. А при варінні цих овочів кількість стронцію і цезію знижується приблизно на 50%. Після першого кип'ятіння воду краще злити і далечінь ше варити у новій порції води. Це дозволить суттєво знизити рівень радіонуклідів у готовій страві. Встановлено, що з буряка, гороху, капусти, щавлю, грибів у відвар переходять відповідно 60,80,54,50 і 85% такого радіоактивного елемента, як, наприклад, цезій -137. Так що висновки можете робити самі ...

Комментариев нет:

Отправить комментарий