четверг, 18 июля 2013 г.

Застосування лопуха в народній медицині

Лопух - бур'ян чи ... овоч? Хтось категорично не пускає його на свою ділянку, а хтось - не виганяє і з задоволенням готує з лопуха смачні страви. Та ще й оздоровлює свій організм. У деяких країнах лопух (реп'ях) спеціально розводять на городах і промислових плантаціях.
Лопух великий - наше споконвічно російське рослина. Ще лікар Олександра Невського лікував лопухом свого «боса». Ботаніки стверджують, що до війни 1812 року будяків не було у Франції, і можливо, взагалі в Європі. Наші браві воїни занесли лопух за кордон разом з перемогою над Наполеоном, і тепер реп'ях там прижився. Нехай іноземці скажуть нам спасибі, адже позитивних властивостей у цього запашного медоноса чимало. Особливо корисні коріння рослини, які викопують і заготовляють у жовтні. У них містяться ефірні масла, дубильні речовини, мінеральні солі, вітаміни групи В і багато аскорбінки. Полісахариди лопуха поліпшують функцію підшлункової залози, а алкалоїди мають протипухлинну активність.
Дбайливі господині готують з коріння і листя бур'яну-овоча масу цілющих страв. Кладуть в суп замість картоплі, петрушки, моркви. Заправляють салати, мнуть пюре з перцем і щавлем, запікають у духовці і подають на стіл з соняшниковою олією. Маринують, як огірки, і роблять повидло. Навіть смажать шматочки кореня і заварюють «Лопухова кави» для діабетиків. Адже в корінні є кавова кислота.
Ліки з будяків цінні не менше. Потрібно лише пам'ятати, що коріння двулетнего рослини на другий рік робляться дерев'янистими і для лікування вже не придатні. Збирають одні лише молоде листя і коріння-перволітки. Їх викопують, промивають, відрізають надземні частини у кореневої шийки. Потім знімають шкірку, розрізають на шматки поперек по 10 - 15 см і вздовж - якщо товсті. Просушують в провітрюваному приміщенні. Далі готують зілля.
Відвар кореня. Застосовують при подагрі, сечокам'яній хворобі, гастриті і виразці, геморої, проти глистів.
Взяти 3 столові ложки на 600 мл гарячої кип'яченої води. В емальованому посуді гріти півгодини на водяній бані. Охолодити, віджати сировину, долити кип'яченою водою до 600 мл, заповнивши випарувалася рідина. Зберігати відвар 2 доби і пити теплим по півсклянки 3 рази вдень.
Настій у термосі. Робиться в тій же пропорції і для тих же цілей. Коріння заливають гарячою водою і настоюють годину.
Мазь. Лікує опіки, обмороження, рани і пролежні.
40 г свіжих коренів витримати добу в 100 мл соняшникової олії, потім прокип'ятити 15 хвилин на слабкому вогні.
Сік зі свіжих молодих листків. Свіжовіджатий сік прикладають до пухлин. Пьютсмедом (10:1) при шкірних хворобах - вуграх, висипу, екземі, фурункулах - по третині склянки до їди.
Відвар з листя і квітів. Допомагає при хворих суглобах.
Взяти 20 г сировини на склянку води, кип'ятити 5 хвилин. Можна додати в таз з гарячою водою і потримати ниючі руки або ноги. Можна зробити примочки і прикладати до суглобів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий