понедельник, 19 мая 2014 г.

Харчування під час посту - фізичне і духовне очищення організму

Для багатьох релігій характерно дотримання постів . Їх призначення - духовне і фізичне очищення віруючих , тому під час постів люди повинні не тільки повністю або частково відмовлятися від їжі , але і утримуватися від різних мирських розваг і плотських задоволень. Особливе значення в такі дні надається молитві. У цій статті ми розповімо про те , які пости бувають і як потрібно харчуватися в цей період.
1 . Пост в православ'ї
Кількість пісних днів особливо велике у православних . За вченням православної церкви , пост « почався з послуху і благовоління до бога » ще в старозавітні часи. Зразок стриманості дали віруючим Ісус Христос і його апостоли , тому церква називає пости « засобом до живого участі у життя, страждання , смерті і слави» Христа.
Православна церква ділить пости на чотири категорії : найсуворіший , сухоядение , яденіе сварения і яденіе риби. За церковним статутом під час посту припиняється вживання « скоромного » ( м'ясних , молочних і інших продуктів тваринного походження , яєць) , але можна їсти рослинну їжу , включаючи овочі та фрукти , іноді рибу. У дні суворого посту не дозволяється не тільки риба , але всяка гаряча їжа і їжа , приготована на рослинному маслі , наказується тільки сухоядение . хліб , вода , фрукти , варені овочі , компот. З припиненням поста , або в « м'ясоїд » , вживання їжі не обмежується. Хворим і людям , зайнятим важкою фізичною працею , вагітним і годуючим жінкам дозволено деяке послаблення в строгості посту.
Всього православні щорічно дотримуються чотири тривалих посту. Терміни їх проведення приурочені до християнських свят : Великий піст - до Великодня ; Петрів піст - до дня пам'яті святих апостолів Петра і Павла ; Успенський пост - до дня Успіння Божої Матері; Різдвяний піст - до дня Різдва Христового. Відомості про постах можна знайти в будь-якому церковному календарі , де дати вказані як за старим стилем - за юліанським календарем , якому досі слід Російська православна церква , так і за новим стилем - з цивільного, або григоріанським , календарем.
Великий піст
День Великодня - перехідний свято , тому й Великий піст кожен рік починається в різні дні. Великий піст починається в понеділок після так званої сиропустной ( сирної ) тижня , або Масниці , і триває сім тижнів - до самого свята Пасхи. Великий піст - найтриваліший і строгий. Його називають Святий Чотиридесятницею на згадку про сорок днів , які Ісус Христос провів у пості і молитві в неживій пустелі , явивши цим подвигом приклад для всіх людей. За власне Чотиридесятницею ( шість тижнів) слід Страсна седмиця -спогад страстей Христових , які добровільно прийняв на Себе Спаситель світу в спокутування гріхів людських . Страсна седмиця закінчується головним і найсвітлішим християнським святом - Великоднем , або Христовим Воскресінням .
У всі дні Великого посту дозволяється тільки рослинна їжа , але в день Благовіщення Пресвятої Богородиці 25 березня ( 7 квітня) та у Вербну неділю ( Вхід Господній в Єрусалим напередодні Страсної седмиці ), що припадають на цей пост , дозволяється їсти рибу. Напередодні Вербної неділі - в Лазареву суботу - можна їсти рибну ікру.
Деякі благочестиві християни під час посту краще нічого не їсти до трьох годин дня по середах і п'ятницях. Особливо старанно покладено постити в першу , Хрестопоклонну і Страсну седмицю , а у Велику п'ятницю - в день загальної скорботи про Розіп'ятого Спасителя , нічого не їсти до вечора , а саме - до закінчення богослужбового чину поховання плащаниці Господа . По суботах і неділях (крім суботи на Страсної седмиці ) можна вживати рослинну олію і пити виноградне вино.
У перші п'ять днів Великого посту дотримується сухоядение : їсти можна тільки пісну холодну їжу без масла , пити непідігрітому питво.
Шосту седмицю Великого посту в народі називають Вербною ( Вербніцей , Вербич Строкатої ) , з тієї причини , що в кінці її - у воскресіння , коли Церква святкує день Входу Господнього в Єрусалим , - в Росії було прийнято освячувати вербу . Звідси і Вербну неділю ( Квітконосні ) . У цей день дозволяється їсти рибу. У суботу перед Вербною неділею - в день воскресіння праведного Лазаря , або Лазареву суботу , - можна їсти тільки рибну ікру , але не рибу. Крім того , прийнято було пекти пісні млинці .
Петрів піст
Від дня святкування Пасхи залежить і тривалість Петрова поста (встановлений в пам'ять святих апостолів Петра і Павла , які постилися , готуючи себе для Євангельської проповіді ), точніше , його початок , так як його кінець завжди припадає на день пам'яті святих апостолів Петра і Павла - 29 іюня/12 липня. Петрів піст , або Апостольський піст ( «Петрівки» , « Петрово говейно » ) , починається з першого понеділка після Духова дня ( 50 днів після Великодня , другий день Трійці) . Таким чином , пост триває від восьми днів до шести тижнів.
За церковним статутом рибу дозволяється їсти в суботу та неділю . У понеділок , вівторок і четвер її можна їсти тільки в тому випадку , якщо на них припадає свято з великим славослів'ям ; в середу і п'ятницю - тільки в свято з чуванням і храмові свята . Якщо ж день Петра і Павла потрапляє на середу і п'ятницю , то пост зберігається , тобто м'ясне , яйця і молочне є не слід , але можна їсти рибу і рослинне масло.
Успенський пост
Успенський піст ( « Тоспожінкі » , « Оспожінкі » , « Спожінкі » ) встановлено в пам'ять про Божу Матір , що проводила Своє життя в пості та молитві. Він чітко визначений за церковним календарем ; 1/14-14/28 серпня. 15 серпня святкують день Успіння Пресвятої Богородиці , завершальний пост . Якщо він припадає на середу або п'ятницю , то можна їсти рибу ( скоромне їсти не можна ) .
Успенський піст - короткий , але дотримується так само суворо , як і Великий піст. Церква наказує утримання від вживання риби. Послаблення в раціоні допускаються по суботах і неділях (рослинна олія для тих , хто постить без нього , і вино) , а також у свято Преображення Господнього ( 6 /19 серпня) , коли можна їсти рибу , рослинне масло і пити вино. У вівторок і четвер їдять без масла; в понеділок , середу і п'ятницю - сухоядение .
Різдвяний піст
Різдвяний піст триває сорок днів і , як Великий піст , називається Святий Чотиридесятницею . Він починається після дня святого апостола Пилипа ( 14 /27 листопада) , тому називається ще « Пилипівський » , « Філіппов » або « Пилипівки » , і закінчується в святвечір - 24 грудень / 6 січня.
Востаннє дозволяється їсти скоромне 14 /27 листопада , але якщо цей день потрапляє на середу або п'ятницю , то це можна робити 13 /26 листопада , оскільки середа і п'ятниця - дні пісні . Різдвяний піст за суворістю наближається до Петровському. За церковним статутом у всі дні , крім середи і п'ятниці , дозволяється рослинна олія . Рибу можна їсти тільки по великих святах , наприклад , в день Введення в Храм Пресвятої Богородиці (21 листопада / 4 грудня ) , в усі суботи та неділі - до 20 грудня / 2 січня, а також у дні пам'яті великих святих , якщо вони потрапляють на вівторок і четвер ; якщо ж ці дні припадають на понеділок , середу або п'ятницю , то благословення дається тільки на рослинну олію . Якщо в понеділок , середу і п'ятницю немає свята , то призначається сухоядение , у вівторок і четвер дозволяється вино і рослинна олія .
Переддень Різдва (24 грудня / б січня) - день Навечір'я Різдва Христового , або Різдвяний святвечір ( сочевник ) . Для більш гідного приготування до свята Церква посилює попередній сорокаденний піст і наказує в святвечір строгий пост , тобто забороняється їсти до закінчення служби або, як говорили в народі , «до зірки» , після чого вперше приймають їжу - їдять сочиво .
Сочивом називалася раніше каша з обварений зерен гороху , бобів або сочевиці ( сочевіци ) , змішаних з соком насіння , або « молоком » - сочивом ( мигдальним , горіховим , маковим , конопляним ) . Готували також узвар ( узвар ) з сухих яблук , груш , слив , родзинок або вишень . Кутя (по суті , те ж, що сочиво - каша з медом , солодкими фруктами) та узвар - основні традиційні страви Різдвяного святвечора .
Наступного дня , у свято Різдва Христового (25 грудня / 7 січня) , незалежно від того , на який день тижня це свято припадає , можна їсти скоромне .
одноденні пости
Крім тривалих постів , православні дотримуються щороку три так званих річних одноденних поста (Хрещенський святвечір напередодні свята Хрещення Господнього - 18 січня; день Усікновення глави Іоанна Предтечі - 11 вересень ; Воздвиження Хреста Господнього - 27 вересня) і одноденні щотижневі пости.
У Водохресний святвечір не їдять «до святої води » (пор.: в Різдвяний святвечір - «до зірки») . Після богослужіння , на якому здійснюється чин великого освячення води , розговляються пісною їжею . В давнину нею служили кутя та сочни - невеликі пироги з прісного тіста круглої форми. У день Усікновення глави Іоанна Предтечі дозволяється їсти пісне масло , але не можна їсти рибу . У день Воздвиження можна вживати їжу з рослинною олією (молочне , яйця і рибу їсти не можна).

 Кожні середу і п'ятницю протягом усього року - пісні . У ці дні , якщо вони не припадають на свята , дозволяється тільки рослинна їжа без олії. Виняток становлять суцільні седмиці , до яких відносяться седмиця про митаря і фарисея , святки ( час від Різдва Христового до Хрещенський святвечір) , Сирна ( масляна ) , Пасхальна ( Світла седмиця ) і Троїцька тижні, коли можна їсти все. Після Великодня до дня Святої Трійці по середах і п'ятницях дозволяється риба.
Деякі віруючі з благословення своїх духівників протягом усього року по середах і п'ятницях нічого не їдять до трьох годин дня ( за Євангелієм - години дев'ятої ) , тобто до того , коли Ісус Христос , будучи розп'ятий на Хресті , зрадив Дух Свій в руки Бога Отця .
За церковним статутом у свята Різдва Христового та Богоявлення , припадають на середу і п'ятницю , посту немає . У Різдвяний і Водохресний святвечори , а свята Воздвиження Хреста Господнього та Усікновення глави Іоанна Предтечі дозволяється їжа з рослинним маслом. У такі свята , як Стрітення Господнє ( 2 /15 лютого) , Преображення Господнє ( 6/19августа ) . Успіння ( 15 /28 серпня). Різдво Богоматері ( 8 /21 вересня ) і Покрив ( 1 /14 жовтня) , Введення в храм Пресвятої Богородиці (21 листопада / 4 грудня ) , Різдво святого Іоанна Предтечі ( 24 іюня/7іюля ) , святих апостолів Петра і Павла (29 червня / 2 липня) , апостола Іоанна Богослова , що трапилися в середу і п'ятницю , а також у період після Великодньої седмиці до дня Святої Трійці в середу і п'ятницю можна їсти рибу.
Примітка . У православному церковному календарі близько 200 днів зайнято постами , і дотримання їх є обов'язком кожного віруючого , крім хворих , ослаблених людей , вагітних жінок і дітей.
2 . Пост в інших релігіях
Пости дотримуються і адвентисти сьомого дня ( протестантська секта християнства) , секта хрістоверов ( Постніков ) , джайністи ( релігія, що виникла в VI столітті до н. Е. . В Індії) , буддисти - переважно ченці , індуїсти - в основному жерці ( брахмани ) , суспільство свідомості Крішни ( кришнаїти ) та ін У різних релігіях наказується відмова від різної їжі. Індуїзм забороняє вживати в їжу яловичину , так як корова вважається у індуїстів священною твариною . Іудеї та мусульмани відмовляються від свинини.
Пости в іудаїзмі
У іудейської релігії пісними днями вважаються ті , які встановлені на знак жалоби з приводу тих чи інших історичних подій і в знак покаяння. Днями покаяння вважаються:
- День Кадии - день поминання рідних , про точну дату смерті яких їхні близькі не знають , піст встановлений в пам'ять загибелі мільйонів євреїв від рук фашистів у роки другої світової війни. Пост починається з ранку і закінчується ввечері;- День Катастрофи , Іом - га - Шоа - приурочений до дня повстання євреїв у варшавському гетто в 1943 році;- Шива аса -р бе- Таммуз - один з постів з нагоди зруйнування Єрусалима ( розгрому Іудеї і підкорення її народу римським імператором Титом ) ;- Тиш - а бе -ав - найбільш строгий піст, встановлений на згадку про трагедію руйнування головного Храму євреїв в Єрусалимі в 70 році н. е. . (це також дата руйнування Соломонова храму Навуходоносором ) . Протягом декількох днів , найближчих до цього посту , не прийнято їсти м'ясо і пити вино. Пост починається ввечері;- Йом - Кіпур ( Судний день ) - день покаяння і повернення до Бога і Його законам , він випадає на сьомий день після Нового року. У цей день дотримується найсуворіший піст ( заборонено вживання їжі і пиття з вечора до наступного вечора - до появи першої зірки). Перед початком Йом - Кіпур слід ситно поїсти , вживаючи багато рідини.
Дати постів в іудаїзмі складені за місячним календарем , а отже, кожен рік змінюються.
Пост в ісламі
В ісламі постам надається дуже велике значення. Їх дотримання - честь для мусульманина. Під час постів у світлий час доби необхідно повністю утримуватися від їжі , води , будь-яких напоїв , куріння тютюну , купання , вдихання пахощів , розваг і т. д. З настанням темряви ці заборони знімаються. Від посту звільняються ті , хто не може його дотримуватися з яких-небудь об'єктивних причин ( полон , захворювання , в тому числі психічне і т. д.) , а також старі люди, діти , вагітні , годуючі грудьми і жінки під час менструації. Іслам не допускає до посту тих , хто не пройшов очищення після осквернення ( злочинці ) .
Обов'язковий для всіх мусульман пост протягом місяця рамадан ( рамазан ) . Рамадан - 9 -й місяць мусульманського місячного календаря. Щороку дати рамадана зміщуються. Під час рамадана днем забороняється будь-яка їжа і питво , у вечірній час вибір страв залежить від національних традицій у харчуванні. Зазвичай перед світанком приймається легкий сніданок , а після заходу сонця пост переривається чимось солодким ( фініки , фрукти , соки) , пізніше слід більш щільний вечерю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий