четверг, 22 ноября 2012 г.

Ріпа городня

Ріпа володіє солідним стажем служіння людині. Правда, у різних народів і ставлення до неї було різне. В античні часи греки, приносячи жертви богу Аполлону, несли до храму буряк на срібному блюді, а репу - на олов'яному. Стародавні перси вважали ріпу їжею рабів і бідняків. Єгиптяни годували ріпою будівельників пірамід. Але ні в одній країні світу ріпа не мала такого поширення, як на Русі. Вона була головним овочем, поки на зміну не прийшов картопля. Причому давала хороші врожаї на будь-якому грунті. Могла зростати навіть за Полярним колом. На якому селянському столі головною їжею була «паренки» - парили ріпу в горщиках в російської печі. Смачно і поживно. Не гребували ріпою і дворяни.Заодно і лікувалися ріпою. У товстих м'ясистих коренеплодах одного тільки цукру було 9%, крім того, багато мінеральних солей, клітковини, значну кількість вітамінів і каротину. В одному із старовинних лікарських порадників говорилося: «Сік зі свіжої ріпи, на тертці витертої, видавлений і подваренний з цукром, становить вірний засіб від цинги. Мазані оним опухлі і кров виділяючих ясен зціляють їх за два дні ». До цього дня живе приказка: «Дешевше простого». Зараз навряд чи знайдеться застосування цієї приказці.Цілющість ріпи починається вже з її харчових властивостей: збуджує апетит, посилює виділення шлункового соку, покращує травлення, оберігаючи від шлункових захворювань (має протизапальну, знеболюючу, ранозагоювальну, антисептичним сечогінну дію). Вареної ріпою і відвареним соком лікували гострі ларингіти з гострим кашлем і захриплістю голосу, застосовували при бронхіальній астмі, використовували як засіб, що поліпшує сон і заспокійливу сильне серцебиття. Теплим відваром полоскали рот при зубному болі. Розтерту варену ріпу прикладали при подагрі для зменшення болю. Стакан свіжоприготованого соку, розведеного на чверть або третина водою, - прекрасне жовчогінний засіб. У людини серйозні проблеми з серцем. І тут допоможе ріпа за такими рецептами.АРИТМІЯ. Хороший ефект для зменшення серцебиття дає відвар ріпи: 2 столові ложки подрібненого коренеплоду залити повним склянкою води, на слабкому вогні варити 15 хвилин, через 20 30 хвилин процідити. Пити по половині склянки 4 рази на день. Для цього у другій половині дня зварити ще один стакан.ІНФАРКТ МІОКАРДА. Пити сік ріпи з медом по третині або півсклянки 3 4 рази на день. Є ріпу в будь-якому вигляді. Одужання відбувається удвічі швидше.ГРИП. Натерти на дрібній тертці 2 столові ложки кашки, залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити. Приймати по чверті склянки 4 рази на день за півгодини до їжі. Помітно полегшує стан, особливо починаючи з другого дня. Захищає від ускладнень на бронхи і легені.Ларингіт, охриплість голосу. Подрібнити 2 столові ложки ріпи, залити склянкою окропу і на самому слабкому вогні варити 15 хвилин. Приймати в теплому вигляді по чверті склянки 4 рази на день. Останні дози на вогні не розігрівати, а тільки хлюпнути у відвар трохи трохи окропу.
***
У всіх відношеннях хороша ріпа і шкоди від неї майже немає, тільки в сирому вигляді її можна вживати при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Не можна користуватися нею і при гострих гастритах, ентероколітах. Ріпа протипоказана при зобі - при хвора щитовидка про неї забудьте.

Комментариев нет:

Отправить комментарий