четверг, 22 ноября 2012 г.

Буряк

У Талмуді говориться: «У Вавилоні немає прокажених і страждаючих гнійними виділеннями тому, що там їдять буряк, п'ють мед і омиваються водами Євфрату». Стародавні народи цінували буряк не стільки як їжу, скільки як ліки.Першими навчилися розводити буряк в якості коренеплоду перси, слідом за ними - турки і древні римляни. Цікаво, що в давнину перси, турки і римляни вважали буряк символом сварок. У ті часи в Європі їли «вершки», а в Азії «корінці». Слід зазначити, що листя буряка, що вживаються в салатах, були не менш цінні, ніж коренеплоди, так як в них міститься дуже багато каротину - провітаміну А, а також фолієвої кислоти.Взагалі, надзвичайно багатий хімічний склад буряка. Має сенс детальніше зупинитися на ньому, і тоді багато що стане зрозумілим. У коренеплодах містяться цукру - глюкоза, фруктоза і сахароза (до 25%). Органічні кислоти - лимонна, щавлева, яблучна. Різні білки. Вітаміни BB, В, С, Р, РР, каротиноїди, пантотенова, фолієва кислоти, пектин, пігменти, в значній кількості солі заліза, марганцю, калію, кобальту, магнію, йоду. А також клітковина, амінокислоти (лізин, валін, аргінін, гістидин та ін)Про такому складі, звісно, ​​не могли знати Гіппократ, Гален, Діоскорид, Парацельс та інші великі лікарі стародавності, але вони вважали буряк прекрасним засобом від недокрів'я, лихоманки, хвороб травних органів і лімфатичних судин.Встановлено, що клітковина, яблучна, лимонна та інші біогенні кислоти, що містяться в буряку, посилюють перистальтику кишечника і необхідні при хронічних закрепах, порушеннях травлення і хворобах печінки - треба щодня вживати натщесерце по 100 150 г вареного буряка.Крім вітамінів, в буряці виявлені такі мікроелементи: кобальт, рубідій, цезій, мідь, цинк, залізо, хлор, калій, фосфор, сірка, магній. Багато з них регулюють процеси кровотворення, і люди, що регулярно вживають буряк, майже не страждають недокрів'ям.А що стосується дітей, літніх людей або тих, хто зазнав важкий стрес, то від систематичного вживання буряка нервова система стає більш спокійною, тут позначається вміст магнію в буряці. І найкраще пити по півсклянки бурякового соку з 1 чайною ложкою меду 3 4 рази на день протягом 10 днів.Натерта буряк, прикладена до виразок і пухлин, сприяє їх зціленню. Дивовижний ефект дає вплив червоного буряка на клітини ракових пухлин. Через 2 4 тижні лікування наставали ознаки поліпшення загального стану, зниження температури, надбавка у вазі, поліпшення складу крові. Наукові дослідження показали, що на ракові клітини впливають актоціани - фарбувальні сполуки з групи рослинних фенолів. Актоціани чорниці, чорної смородини, чорної бузини, червоного вина, звіробою здатні також зупиняти розвиток ракових клітин. Але червоний буряк, як з'ясувалося з експериментів, діє у вісім разів ефективніше. До речі, виділені в чистому вигляді актоціани, цілющим властивістю не володіють. Не володіють ними (або малоефективні) варений буряк, прокип'ячений буряковий сік.Про цілющі властивості червоного буряка, мабуть, найкраще розкажуть рецепти. Тільки треба пам'ятати, що в буряку не повинно бути рожевих прожилків. І предпочтительней буває буряк густо насиченого кольору, майже темно бура.Фіброміоми, фіброаденоми, МАСТОПАТІЯ. Сирий буряк необхідно витримати 2 4:00 в проточній воді. Потім натерти на дрібній терці разом з шкіркою. Віджати. Макуха накласти на груди або на низ живота і залишити на ніч у вигляді компресу. Вранці массуснять і покласти в холодне місце (можна використовувати ще двічі). Груди і шкіру живота помити. На наступну ніч процедуру повторити. Третя ніч - перерва, четверта і п'ята - лікування. Шоста ніч - перерва. Курс лікування - 20 лікувальних ночей. Місяць півтора - перерва. І повторити лікування.ГІПЕРТОНІЯ. Сік червоного буряка змішати навпіл з медом і пити по столовій ложці 7 разів на день. Перед тим, як пити, радять дохнути на зілля, а потім зробити рух рукою, як би в кулю укладаючи ложку з питвом.Туберкульоз лімфатичних вузлів. Сік з медом приймати вранці натщесерце - півсклянки соку з чайною ложкою меду.ГЕПАТИТ. Пити сік сирого буряка, розвівши третину склянки соку навпіл з водою. Пити 2 рази на день після їди.КЛІМАКС. Сік змішати навпіл з медом. Приймати по 1/3 склянки 2 3 рази на день. Знімає припливи і дратівливість.Невралгія трійчастого нерва. Капнути в вухо 2 3 краплі бурякового соку. А натертий буряк, загорнути в марлю, засунути у вухо, але щоб не текло.
***
Найбільше гаряче рекомендується фітотерапевтами буряковий сік, але тільки зараз іноді стали попереджати, що відразу після приготування пити його не можна - треба вистояти не менше двох годин, краще 4:00.Мені часто доводилося чути від хворих, що буряковий сік чому те не йде їм, викликає нудоту,
блювоту, погіршення загального стану, а через два три тижні і зовсім настає повна непереносимість. Дійсно, після прийому свіжовіджатий соку буряка відбувається сильний спазм судин. Справа в тому, що відразу після приготування рока в ньому містяться шкідливі летючі фракції, що отруюють організм. Якщо випити повний стакан (онкологічним хворим радять пити не менше трьох склянок на добу), то можна очікувати не тільки огиду і нудоту, але й раптову слабкість, падіння пульсу і артеріального тиску - аж до коматозного стану.Лише після вистоювання сік перетворюється в цінне ліки і добре переноситься організмом. Не можна поєднувати його з дріжджовими продуктами, квасом, газованими напоями, з якими кислими соками. Ідеально сумісний з ним свіжоприготований морквяний сік (його довго тримати не можна). Сік буряка, злегка підігрітий, найкраще пити на голодний шлунок за 10 15 хвилин до їжі, а при слабкому шлунку змішати з вівсяними пластівцями.Буряк ускладнює засвоєння організмом кальцію і може становити небезпеку при остеопорозах. Слід врахувати і те, що не можна вживати напівсиру і варений буряк при гастриті з підвищеною кислотністю, а також при цукровому діабеті, проносах, при лужній сечі з утворенням каменів в нирках. Не можна займатися лікуванням буряком при сечокам'яній хворобі (насамперед при оксалурія) та інших порушеннях обміну речовин.

Комментариев нет:

Отправить комментарий