воскресенье, 18 ноября 2012 г.

Помідор

Він завітав до нас з Центральної Америки раніше картоплі, кукурудзи і тютюну. У Франції його розсаджували навколо альтанок як прикраса. У Німеччині, де клімат посуровее, висаджували в горщиках на підвіконні в якості квітки. В Англії та Росії це вже було екзотичним оранжерейних рослин. Коли двісті років опісля його повезли з Європи назад в Америку, там він не був упізнаний, до того ж вважався сильною отрутою. Коли в 1776 році, у самий розпал війни північноамериканських колоній за свободу, головнокомандуючому Джорджу Вашингтону подали пікантну, апетитно пахне печеня, рясно присмачена помідорами, він не підозрював, що його збираються отруїти. Кухар зрадник анітрохи не сумнівався, що вдався підступний задум, і навіть послав англійцям донесення про смерть Вашингтона. По чистій випадковості донесення адресатові не попало, більше сорока років пролежало схованим у схованці, поки таємниця не розкрилася. А майбутній перший президент Америки з тієї пори полюбив томати.Ще порівняно недавно, в 1811 році, в німецькому ботанічному словнику було написано: «Хоча помідори вважаються отруйними рослинами, в Португалії і Богемії роблять з них соуси, що відрізняються вкрай приємним кислуватим смаком».Отруйними виявилися не плоди, а стебла - їх вважають кращим рослинним отрутою для багатьох садово городніх шкідників, а що стосується плодів - зараз існує близько двох тисяч сортів помідорів, і рідкісний стіл обходиться без салатів з томатами, соусів, різних приправ або томатного соку.В даному випадку нас цікавлять не гастрономічні, а лікувальні якості помідорів. Природно, їх пильно вивчали і виявили велику кількість калію, каротину, великої групи вітамінів, аскорбінової кислоти, пектинові речовини, пурини, клітковину, магній, залізо, йод, азотисті речовини, алкалоїди, лимонну і яблучну кислоту, нікотин, лікоподій та інші хімічні інгредієнти , більш цікаві для вчених, ніж для хворої людини. Звичайно, допитливому людині цікаво дізнатися, що при недокрів'ї важливу роль відіграють не тільки добре засвоюються солі заліза, але і фолієва кислота, яка до того ж сприяє нормалізації обміну холестерину.Завдяки наявності вітамінів і солей калію помідори необхідні хворим з порушенням обміну речовин, із захворюваннями серцево судинної системи. А значна кількість пектинових речовин сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Томати і томатний сік мають гіпотензивну дію (знижує кров'яний тиск) і, можливо, у зв'язку з цим полегшують стан при глаукомі.У народній медицині свіжі помідори і томатний сік використовують для лікування авітамінозів, порушення обміну речовин, при захворюваннях серцево судинної системи та шлунково кишкового тракту, для посилення діяльності статевих залоз, при хворобах печінки. Свіжий сік - ефективний засіб для лікування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки ...Поки немає спеціально розроблених рецептів, тому при вищевказаних хворобах рекомендують:- Свіжі помідори. Вживати по 200 300 г на день, розділивши на 2 3 прийоми.- Свіжий сік з помідорів, змішаний з медом. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день.- М'якоть помідорів. Вживати у вигляді маски протягом 10 15 хвилин.
***
Протипоказань до помідорів теж існує предостатньо. Захоплюватися ними не рекомендують при жовчно кам'яної хвороби (як сильне жовчогінне, вони можуть погнати камені, які, не дай бог, застрягнуть в жовчному протоці - тоді без операції не обійтися; інша небезпека - якщо камені мають фосфатну або оксалатних природу, може відбутися їх подальший зростання).Консервовані, солені і мариновані помідори не рекомендуються при захворюваннях нирок і серцево судинної системи, у тому числі при гіпертонічній хворобі. Не тільки консервовані, але і варені помідори, особливо в поєднанні з цукрами і крохмалями (в супах, салатах, з картоплею і пр.) сприяють утворенню каменів у нирках та в сечовому міхурі. Не за одну ніч виростають камені - вони ростуть місяцями і роками, а потім ми дивуємося - звідки вони взялися? Я адже пишу про протипоказання для тих, хто серйозно ставиться до свого здоров'я. Їжа, в кінцевому рахунку - теж ліки. А зневажливе ставлення до протипоказань - е. е., дурниця все це, їм, що хочу і як хочу, і зі мною нічого не буде - обов'язково призведе через деякий час до лікаря з гастритом, панкреатитом або чим небудь ще серйозніше. Це відноситься і до самолікування «нешкідливими» травами, не тільки до помідорів або іншим овочам, фруктам.Тим, хто стежить за своїм здоров'ям, необхідно запам'ятати, що помідори несумісні з яйцями, м'ясом і рибою. І що дуже важливо: доведеться забути про хліб на весь «помідорний» період. Я не закликаю відмовлятися від хліба - їжте на здоров'я, але тільки не разом з помідорами - робіть між ними перерву хоча б на кілька годин. Що ж стосується томатного соку - його бажано пити через півгодини після прийому їжі.Існувала думка про несприятливий вплив томатів на організм при щавлевокислий діатезі, але це не отримало підтвердження (наприклад, в помідорах щавлевої кислоти в 64 рази менше, ніж у шпинаті, і в 8 разів - ніж у буряку). Так що хворим на подагру помідори не загрожують. Звичайно, якщо вживати їх помірно.

Комментариев нет:

Отправить комментарий