четверг, 8 ноября 2012 г.

Кульбаба - лікувальні властивості

Ось вже чим нікого не здивуєш - так це кульбабою. Усюди він: на полях і луках, в селах і містах. Навіть на дорозі відшукав крихітну тріщинку в асфальті і виліз звідти - трохи кривобокий, стебло коротше, ніж у інших кульбаб, але квітка такий же життєрадісний, сонячно жовтий. Всім своїм виглядом показує, яким потрібно бути живучим, вміти долати будь-які незручності та негаразди. А може бути природа спеціально створила його для науки нам? І в допомогу нам, наділивши цінними цілющими властивостями - в далекі далечі їздити за ним не треба (тільки в межах міста не бери і на узбіччях доріг), знайди чисту галявину якнайдалі від житла і заготовлюють собі про запас необхідні ліки. Тільки запам'ятати треба кілька правил. Якщо хочете засушити листки або віджати з них сік, то найкраще робити це ранньою весною, до початку цветеніяв цей час вони самі цілющі. Користуватися кульбабою можна і пізніше, весь травень і першу половину червня. У липні і до кінця літа рослина значно втрачає колишні цілющі якості.До речі, кульбаба не поступається травневій кропиві в здатності виводити з організму шкідливі шлаки. І взагалі він ставиться до тих рослин, які краще використовувати в сирому вигляді. Багато корисних відомостей про кульбабу я дав у книзі «одолень трава», тому повторюватися немає ні бажання, ні необхідності. А ось нові рецепти, тим більше маловідомі, думаю, підуть на користь хворим.Насамперед кілька слів про сік з трави кульбаби. Якщо інші соки рослин я консервую рівною кількістю горілки, то з кульбабою поступаю інакше: на 700 мл соку додаю 150 мл горілки. Ставлю в прохолодне місце. Через деякий час сік трохи подкіснет, але боятися цього не треба. Молочна кислота, що утворилася під час слабкої ферментації, підвищує якість соку. Він добре впливає на процес травлення і гальмує гнильні процеси в стравоході, а також є антиракових засобом.РАК ШЛУНКА. Змішати порівну сік з листя кульбаби, травневої кропиви, деревію та подорожника. Приймати по 1 столовій ложці за годину послееди 3 4 рази на день. Курс 1 місяць, але можна продовжити і до 2 місяців, потім на місяць перерву. (Зазвичай в комплексі з іншими засобами, підібраними проти раку шлунка.)РАК ПЕЧІНКИ. Змішати порівну дрібно порізані листя і коріння. 1 чайну ложку суміші залити 1 склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити. Приймати по 50 мл 4 рази на день за півгодини до їжі.Злоякісна анемія. Вона досить часто виявляється при онкозахворюваннях, і доводиться з нею боротися, коли, буває, лікарі не справляються з нею. Тут сік кульбаби одне з незамінних засобів. Курс лікування проводиться в два етапи протягом 12 тижнів, навесні і восени. Навесні шість тижнів слід випивати по півсклянки соку, розведеного чаєм з кропиви, 3 рази на день за півгодини до їжі (ціле рослина з корінням ретельно вимити, дати просохнути, пропустити через м'ясорубку і вичавити сік). Восени з середини серпня виконати те ж саме протягом шести тижнів. Я кажу приблизний термін - середину серпня. Все залежить від характеру початку осені, коли масово відбувається друга вегетація кульбаби. Буває, навіть на початку жовтня, коли вся зелень навколо в'яне, кульбаба пишно цвіте. Може бути не так буйно, як навесні, квітконоси росточком нижче, листя менш соковиті, але все таки в них цілком вистачає необхідних для кровотворення мікроелементів і фолієвої кислоти.Запаленні лімфатичних залоз. Коріння кульбаби істереть в порошок і приймати по неповній чайній ложці 3 4 рази на день за 20 хвилин до їжі. Коріння кульбаби треба копати восени, в жовтні - саме тоді вони найбільш цілющі. Лікування ведеться довго, до отримання результату.ДІАТЕЗ ексудативна. Залити склянкою окропу 1 чайну ложку подрібнених коренів, настояти 2 години. Пити по чверті склянки 3 4 рази на день за півгодини до їжі. Покращує обмін речовин у дітей.Деформуючий артроз, артрит, остеохондроз. Гарячою водою - 200 мл залити 10 г подрібнених коренів (1 столова ложка), поставити в киплячу водяну баню, парити 15 хвилин, 1 годину наполягти, процідити. Долити до колишнього обсягу кип'яченої води. Приймати в теплому вигляді по третині склянки 3 4 рази на день за полчасадо їжі. (Коріння сприяють відновленню хрящової тканини, розчинення солей, відновлюють рухливість суглобів. Ефект лікування посилиться, якщо хворі суглоби в цей лікувальний період натирати настойкою ягід червоної бузини.)ПАНКРЕАТИТ, спастичні болі в животі. 1 столову ложку суміші коренів і листя залити 2 склянками (400 мл) холодної кип'яченої води, настояти 10 - 12 годин (краще приготувати на ніч). Пити по 50 мл, тобто по чверті склянки, 4 6 разів перед їжею. Примітка: це дуже корисно для хворої печінки, нирок, при алергії, але може викликати послаблення стільця. Боятися цього не треба, тільки вжити додаткових заходів.Загроза викидня. Пити настій кореня кульбаби з розрахунку 2 чайні ложки на склянку окропу, настояти 2 години. Пити ковтками протягом дня або по чверті склянки 3 4 рази на день до їжі.
***
В одному з рецептів я вже попередив, що кульбаба може викликати послаблення стільця (в основному, за рахунок посилення відділення жовчі). Тому траву і коріння рослини не застосовують при шлунково кишкових розладах. Небажано приймати препарати кульбаби при вираженій гіпотонічній дискінезії жовчного міхура, так як надлишкове надходження жовчі в позбавлений скорочувальної здатності міхур сприятиме його розтягнення і посиленню болю. Небажано використовувати кульбабу при алергійних дерматитах. Алергічну реакцію можуть викликати квіти кульбаби, їх пилок. При симптомах грипу лікування кульбабою необхідно припинити.

Комментариев нет:

Отправить комментарий