четверг, 8 ноября 2012 г.

Обліпиха

Ще в Древній Греції любили цю ягоду і широко використовували для лікування - кого б ви думали? - Коней! Її так і називали - «блискуче лікування коней».Втім, в древніх тибетській, індійській, монгольської медицині обліпиха займала дуже почесне місце. Її вважали універсальною і використовували для загоєння зовнішніх і внутрішніх ран, лікували органи дихання, серцево-судинну систему, покращували загальний стан при авітамінозі і фізичних навантаженнях.Потім прийшло тривале забуття і, за історичними мірками, зовсім недавно, лише після Великої Вітчизняної війни 1941 1945 років відбулося друге народження обліпихи: у неї повірили і дуже полюбили. І було за що. Обліпиха - справжнє джерело вітамінів. Спробуйте ка порахувати їх: А, В, В, В, В, С, Е, К, Р. Каротину в обліписі більше, ніж у моркві, вітаміну С стільки ж, скільки в чорній смородині, але з обліпихи він засвоюється краще. Вітамін Е - токоферол, усуває м'язову слабкість, дистрофію, позитивно впливає на серцево-судинну систему, підвищує вироблення статевих гормонів. Вітаміни А і Е в обліписі підсилюють дію один одного.У сучасній медицині масло обліпихи застосовують для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, виразкового неспецифічного коліту, хронічного тонзиліту, злоякісних пухлин стравоходу. Масло використовують також при променевих ураженнях шкіри, термічних і хімічних опіках, трофічних виразках.Обліпихова олія так широко застосовується в сучасній медицині, що я не бачу необхідності описувати способи його виготовлення і застосування в дерматологічній або очній практиці, лікуванні печінки, стравоходу, кишечника, шкірних захворювань. Зараз всі ці призначення може зробити лікар. Правда, деякі народні рецепти не входять в компетенцію лікаря. Наведу хоча б пару прикладів.РАК ШЛУНКА ТА ІНШІ онкозахворювань. У період сокоруху навесні зняти кору з гілок не товщі пальця, висушити, подрібнити. 4 Травня столових ложок залити 0,5 л горілки. Настояти не менше місяця. Процідити. Приймати по 30 крапель у чверті склянки води 3 4 рази на день при комплексному лікуванні раку.ГРИП. Тонкі гілочки дрібно порізати (гілки можна брати в будь-який час року), 1 столову ложку залити 1,5 склянками води, закрити посуд і варити на слабкому вогні 15 20 хвилин, настояти в теплі 2 години. Випити на ніч маленькими ковтками. Добре допомагає в початковій стадії грипу, знижує температуру і полегшує стан.РЕВМАТИЗМ, суглобові болі. 2 столові ложки подрібнених гілочок залити 300 мл крутого окропу, настояти 2 3 години, процідити. Приймати по півсклянки 3 рази на день до їжі. Болі вщухають.
***
Обліпиха, немає слів, полезнейшая ягода, та тільки ось деяким людям замість користі може неабиякий шкода завдати.Обліпихова олія не можна приймати при гострому холециститі, гепатиті, панкреатиті і всіх інших захворюваннях підшлункової залози, а також при схильності до рідкого стільця. Самі плоди теж протипоказані при гострих захворюваннях підшлункової залози, жовчного міхура, печінки, при розладах шлунково кишкового тракту.Обліпихова олія часто призначають при лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, але самі плоди і сік з них в таких випадках протипоказані, оскільки містять в собі багато органічних кислот, підвищують секрецію шлункового соку. Обліпиха протипоказана і при гіперацидному гастриті.Свіжі плоди і сік обліпихи підвищують кислотність сечі, тому протипоказані хворим сечокам'яною хворобою, особливо коли камені мають уратную природу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий