четверг, 22 ноября 2012 г.

Смородина чорна

На відміну від багатьох лікарських і плодових рослин, чорна смородина чисто європейський продукт. І швидше за все - російську. В Європі її почали культивувати в середні століття, спочатку у Франції, потім і в Німеччині, куди завезли її з Азії. До того ж це була червона смородина. У Франції на неї дивилися в перший час тільки як на лікарську рослину. У київських монастирях чорну смородину розводили ще в XI столітті. Росла смородина і в монастирських садах Новгорода, Пскова, Москви. Пересаджували її з лісу. Та й назва у неї чисто російське - від староруського слова «Смородов», що означає сильний запах. Так що не знали її смаку ні древні греки, ні римляни. Спробували перші колоністи переселити її до Північної Америки, але вона не прижилася там.Смородина чорна - це дорогоцінний скринька, доверху наповнений вітамінами А, ВВ, В, Р, РР, Д, Е, К, С; макро і мікроелементами: калій, кальцій, натрій, магній, мідь, залізо, фосфор, бор, кобальт, молібден, цинк, фтор.Адже це не просто перелік, а зашифровані ліки. Наприклад, велика кількість вітамінів С, К, Р роблять чорну смородину унікальною для лікування та профілактики атеросклерозу, особливо аорти. У цьому сухому переліку унікальна властивість чорної смородінистімуліровать кору надниркових залоз при порушенні їх функції Аддісоновой хворобою, а адже ці порушення нелегко налагодити навіть потужними гормональними засобами. Настій листя смородини при грамотному дозуванні виводить надлишок сечової і щавлевої кислоти, що робить результативним лікування подагри, ревматизму. Свіжі ягоди і настій листя знижують тиск, тонізують серцево-судинну систему, лікують хвороби нирок і сечового міхура. Смородина є одним з кращих засобів для лікування анемії, вона покращує кровотворення і кровообіг. Лікує гастрит зі зниженою кислотністю. Весь цей набір вітамінів і мікроелементів - один з кращих засобів при депресії. Листя у вигляді чаю п'ють при захворюваннях шкіри, діатезі, туберкульозі лімфатичних залоз.У лікарських цілях використовуються не тільки ягоди і листя, але і нирки - вони пригнічують розвиток бактерій і цвілевих грибків.Все на світі проклянеш, продираючись крізь урему лісової річки. Верболози, вільха, крушина переплелися між собою. Їх щільність, напевно, перевищує щільність населення будь-якого мурашника. Але ось весь подряпаний, завіяну, виходиш на більш-менш вільний п'ятачок, а там під чорною вільхою тягнуться до світла декілька кущів чорної смородини. Пожуешь жменю ягід, потрешь в пальцях запашний листок, вдихаючи ні з чим не порівнянний його запах, і відчуваєш, як прибувають сили. Лікувальні переваги я знаходжу в дикій лісовій смородині. Тому беру її в лісі. А придасться вона при багатьох випадках.ПОРУШЕННЯ РИТМУ СЕРЦЯ. Пити по третині склянки соку з ягід 3 рази на день. Через пару тижнів ритм відновлюється.Охриплість голосу. Сам здавна страждаю цим. Сік підсолоджують цукром - 2 чайні ложки на півсклянки. Приймаю по 2 столові ложки 3 рази на день. Добре допомагає і при кашлі.Ревматизмі, подагрі. Дає результати такий настій: 10 12 штук листя залити 0,5 л окропу, настояти до охолодження. Пити по півсклянки 4 6 разів на день.Гастрит зі зниженою кислотністю. Пити по третині склянки соку 5 разів на день за 20 25 хвилин до їжі. Володіє і послаблюючу дію.Аддісоновой хвороби, СТИМУЛЯЦІЯ КОРИ НАД-ПОЧЕЧНІКОВ. Подрібнити тонкі стебла і листя. 2 столові ложки на 2 склянки окропу, настояти до охолодження. Пити по третині склянки 5 6 разів на день через 30 40 хвилин після їжі.ЗАТРИМКА СЕЧІ (навіть якщо це пов'язано з простатитом), набряки ниркового походження, камені в сечовому міхурі. Відрахувати 20 штук ягід (свіжих або сушених), залити 23 склянки окропу, краще в термосі, настояти 8 годин. Приймати в теплому вигляді по 1 столовій ложці 5 6 раз в день незалежно від їжі.Туберкульоз лімфатичних вузлів. 3 столові ложки подрібненого листя залити 0,5 л окропу. Настояти 2 години, процідити. Приймати по третині або половині стакана 4 рази на день. Лікування тривале.
***
При всій очевидній корисності смородина не всіма хворими переноситься легко й однаково. Приміром, рекомендують її при захворюванні печінки, а от при гепатиті свіжі ягоди і сік вживати не можна.Протипоказана смородина при гіперацидному гастритах, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки з високою кислотністю шлункового соку.Не рекомендують смородину при підвищеної згортання крові, тромбофлебіті (із за вітаміну К і фенольних сполук). Є вказівки на те, що лікувальне застосування смородини протипоказано при вагітності.

Комментариев нет:

Отправить комментарий