четверг, 22 ноября 2012 г.

Горобина (рус. рябина)

Не знайти людину, яка не милувався б нею і не знав про її корисні властивості.У Центральній Росії горобину використовували у весільних обрядах: листя стелили в взуття нареченим, а плоди ховали в. кишенях їхнього одягу - для захисту від чаклунів і відьом, а пізніше, вже в наші часи - від пристріту і псування. У середні століття на Русі хворих клали під горобину, вірячи, що «дух горобиновий відганяє хвороби». Фітонциди рослини, мабуть, грали якусь роль. У народній медицині використовують плоди, квіти, листя, іноді кору.Горобина жене жовч, перешкоджає утворенню каменів у нирках і сечових шляхах завдяки сечогінній дії, зміцнює капіляри, постачає організм вітамінами і багатим набором мікроелементів, знижує кров'яний тиск, підвищує згортання крові, знижує вміст жиру в печінці і холестерину в крові. Містяться в ягодах горобини речовини підвищують стійкість організму до кисневого голодування. При угарі потерпілому дають жувати ягоди горобини. Застосовується горобина також при хронічному запорі, викликаному захворюванням жовчних шляхів. Послаблюючу дію проявляється в перші три години після прийому. Настій і відвар плодів горобини корисний при злоякісних новоутвореннях різної локалізації.У другій половині червня, в ту пору, коли зоря з зорею сходиться, саме час збирати квіти горобини. Знахарі в ці «горобинові» світанки збирають білий запашний колір і знають: він самий самий лікувальний і допоможе від усіх недуг. А якщо відрахувати від середини літа (на це вкаже перша почервоніла горобина) дев'яносто днів і нарвати ягід - вони будуть володіти самим сильним лікувальним ефектом. Зробіть всі ці заготовки на зиму - не пошкодуєте.Кору горобини, зібрану під час сокоруху, я включав в комплекс лікування розсіяного склерозу. До речі, це відмінний засіб і при звичайному склерозі.СКЛЕРОЗ. Найкраще подрібнити кору до стану порошку. Взяти 5 столових ложок, залити 0,5 л сирої води і варити з початку закипання 2:00 на самому слабкому вогні - щоб ледь кипіло. Після охолодження процідити. Приймати по 25 30 мл (маленька коньячна чарка) 3 рази на день за півгодини до їжі. Курс - півтора два місяці.Кардіосклероз. Виконати все те ж саме, тільки кип'ятити 30 хвилин. І приймати по 1 2 столові ложки 3 рази на день.ГЕМОРОЙ. Це осіннє лікування, коли дозріють ягоди. Віджимати сік і приймати по півсклянки 3 рази на день, запиваючи холодною водою (гіркоту соку можна підсолодити медом або цукром). Розкривається навіть закритий геморой і настає полегшення.Зниженою кислотністю. Теж осіннє лікування: у вересні жовтні приймати по 1 чайній ложці соку з ягід 3 рази на день за 20 30 хвилин до їжі.ЗІР. Скористатися періодом, поки можна віджимати сік і приймати від 1 до 3 столових ложок 3 рази на день до їжі, а пізно восени або взимку пити відвар плодів: 1 столову ложку ягід заварити склянкою окропу, настояти 4 години. Пити по півсклянки 2 3 рази на день. До речі, цілющі властивості сушених ягід горобини чудово зберігаються два роки.ЗОБ, ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ, ГЕМОРОЙ. 2 чайні ложки квіток заварити склянкою окропу, настояти 4 6 годин, тепло укутавши, або в термосі. Процідити. Приймати по чверті склянки (50 мл) 3 4 рази на день. Допомагає і при жіночих захворюваннях.Рясні менструації. Жінки з рясними, знесилює менструаціями, що призводить до зниження гемоглобіну і анемії, можуть використовувати як свіжі, так і сушені ягоди: 2 столові ложки ягід на півлітра окропу. Настоювати до охолодження. Пити протягом дня дрібними порціями.
***
Однак не до всіх горобина відноситься так милостиво. Препарати з горобини протипоказані при схильності до тромбоутворення, підвищеної згортання крові. Свіжі ягоди і сік не рекомендується застосовувати при гастриті з підвищеною кислотністю. Забродивший сік втрачає свої лікувальні властивості. Небажано користуватися горобиною при гіпотонічній дискінезії, оскільки надлишкове надходження жовчі в позбавлений скорочувальної здатності міхур сприятиме його розтягнення і посиленню болю.Необхідно пам'ятати, що горобина сприяє попередження вагітності.Сік свіжої горобини протипоказаний при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий